Ekonomija

Ako neće Zapad, ima ko hoće: Indija i Kina sve više uvoze rusku naftu

Čak 30 odsto nafte koju Nju Delhi uvozi prodala mu je Moskva
Ako neće Zapad, ima ko hoće: Indija i Kina sve više uvoze rusku naftu© IMAGO/Christian Ohde

Zalihe ruske nafte trenutno čine 30 odsto ukupnog uvoza u Indiju, koja je treći po veličini svetski potrošač ovog goriva, izvestio je poslovni list "Nikei" pozivajući se na analizu podataka o isporuci za mart britanskog "Refinitiva".

Naime, iako se Nju Delhi ranije oslanjao na bliskoistočnu naftu, u martu je kupio više od šest miliona tona iz Rusije.

Tridesetoprocentna zavisnost Indije od ruskog crnog zlata, koja bi trebalo da poraste na 50 odsto ovog meseca, novi je maksimum u trgovinskim odnosima sa Moskvom, budući da su u januaru 2022. godine Indijci od Rusa kupovali samo dva odsto ukupno uvezenih količina tog energenta.

U međuvremenu, Kina je drugi najveći ruski kupac nafte, jer je u martu nabavila više od 4,7 miliona tona, čime je dostigla desetoprocentnu zavisnost od Moskve kad je reč o ovoj sirovini.

Ruska vodeća naftna mešavina "ural" trenutno je oko 62 dolara, što je do 30 odsto niže u poređenju sa cenom međunarodnog standarda, nafte "brent" u Severnom moru. 

Pre sankcija, ruska nafta se prodavala uz blagi popust u odnosu na "brent".

Indija i Kina dramatično su povećale uvoz ruske sirove nafte koja se nudi uz popust pošto zapadne države odbile direktne isporuke kao odgovor na vojnu operaciju Moskve u Ukrajini.

U decembru, EU, G7 i njihovi saveznici uveli su kolektivnu zabranu izvoza ruske nafte, uz ograničenje cene na 60 dolara po barelu. 

Još jedan embargo kojim se zabranjuje skoro sav uvoz ruskih naftnih derivata, kao i uvođenje ograničenja cena na dizel i druge naftne derivate, počeo je 5. februara.

Rusija se protivila bilo kakvim pokušajima da ograniči cenu svog izvoza energenata, a u februaru objavila planove za dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte za martu za 500.000 barela dnevno, budući da zaustavlja prodaju kupcima koji se pridržavaju ograničenja koja je nametnuo Zapad.

image