Ekonomija

Vreme ističe: Bajden pozvao republikance da odustanu od "ekstremnog" stava u pregovorima o dugu

Američki predsednik će pozvati Mekartija po povratku sa samita G7 u pokušaju da izbegne kolaps najveće svetske ekonomije
Vreme ističe: Bajden pozvao republikance da odustanu od "ekstremnog" stava u pregovorima o duguGetty © Drew Angerer / Staff

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je republikance da ublaže svoje "ekstremne pozicije" pošto je obećao da će razgovarati direktno sa predsednikom Predstavničkog doma Kevinom Makartijem u pokušaju da ublaži tenzije u eskalirajućoj krizi američkog duga.

Bajden je novinarima u Hirošimi, gde prisustvuje samitu lidera G7, rekao da planira da, odmah po povratku u Vašington, razgovara sa Makartijem kako bi pokušali da se dogovore oko gornje granice duga.

"Pretpostavljam da će želeti direktno da razgovara sa mnom kako bi se uverio da smo svi na istoj strani", rekao je Bajden. "Vreme je da republikanci prihvate da ne postoji dvostranački dogovor koji bi bio sklopljen isključivo pod njihovim uslovima. I oni moraju nešto da pruže", dodao je on.

Nedostatak bilo kakvog pomaka u pregovorima mogao bi da bude problem jer je gornju granicu duga potrebno podići do 1. juna ili će se Vašington suočiti sa neviđenim neizvršenjem obaveza što bi moglo da gurne globalna tržišta u previranja, a američku ekonomiju u recesiju, piše "Fajnenšel tajms".

Bilo kakvom dogovoru o plafonu duga trebalo bi nekoliko dana da prođe oba doma Kongresa i da ga potpiše predsednik. Čak i približavanje krajnjeg roka moglo bi da uplaši investitore i izazove ekonomske poremećaje - a čvršća retorika će podići neizvesnost i uzbunu u vezi sa ishodom pregovora.

Tokom svog obraćanja, Bajden je rekao da je administracija razmatrala pozivanje na 14. amandman Ustava, koji kaže da se "validnost" američkog duga "neće dovoditi u pitanje". Ovo bi omogućilo Ministarstvu finansija (Trezoru) da ignoriše ograničenje zaduživanja.

"Mislim da imamo autoritet za to. Pitanje je da li se to može učiniti na vreme", rekao je Bajden. Takav potez bi i dalje mogao da stvori ogromne poremećaje na tržištima i niz pravnih izazova, a Bajden je sugerisao da bi to bilo neizvodljivo. "Nismo smislili jednostranu akciju koja bi uspela za dve nedelje, tako da je to na poslanicima", rekao je on.

Makarti je juče skršio nade mnogih da će ovog vikenda doći do pomaka u pregovorima, rekavši da ne može biti napretka dok se Bajden ne vrati u Vašington iz Japana.

"Mislim da nećemo moći da krenemo napred dok se predsednik ne vrati u zemlju", rekao je Makarti. "Nažalost, Bela kuća se kreće unazad", rekao je on i dodao da "socijalističko krilo" Demokratske stranke ima "stvarno dejstvo" na Bajdenov pregovarački stav.

Očekuje se da će se Bajden vratiti u Belu kuću tek u 23 sata u nedelju po lokalnom vremenu.

Imajući u vidu negativne ekonomske posledice neispunjenja obaveza, kao i nepredvidiv politički uticaj, očekuje se da će Bajden i republikanci u Kongresu na kraju postići dogovor.

Da bi odobrili povećanje gornje granice duga, republikanci su se zalagali za duboko smanjenje potrošnje tokom 10 godina, dok demokrate "guraju" mnogo ograničenije budžetske rezove u kraćem vremenskom periodu.

image