Svet

Dug je zao drug: Bajden i Makarti podeljeni oko podizanja već vrtoglavo visoke granice američkog duga

Američki dug trenutno je na neverovatnih 31,4 biliona dolara
Dug je zao drug: Bajden i Makarti podeljeni oko podizanja već vrtoglavo visoke granice američkog dugaGetty © Anna Moneymaker / Staff

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden i najviši zakonodavci dogovorili su se da nastave razgovore oko pozidanja granice američkog duga od 31,4 biliona dolara, tri sedmice pre nego što bi zemlja mogla da bude primorana na neviđeno neizvršenje obaveza.

Nakon otprilike sat vremena razgovora u Ovalnoj sobi, Bajden, demokrata, i predsednik Predstavničkog doma Kevin Makarti, republikanac, obavezali su svoje pomoćnike na svakodnevne diskusije jer se neizvršenje nazire već 1. juna, piše Rojters.

Bajden, Makarti i tri druga najviša kongresna lidera trebalo bi da se ponovo sastanu u petak.

Bajden je razgovore nazvao "produktivnim" i, kako navodi agencija, čini se da je republikancima ponudio neke moguće kompromise, uključujući i vraćanje nepotrošenih sredstava za pomoć u borbi protiv koronavirusa, kako bi se smanjila državna potrošnja.

Sa druge strane zatražio je od republikanaca da uklone pretnju neizvršenjem i nije isključio mogućnost da se eventualno pozove na 14. amandman Ustava SAD, što je neproveren pristup sa ciljem da se granica duga proglasi neustavnom. Za to bi bio potreban sudski spor, rekao je, ali je to opcija koju bi mogao da prouči u budućnosti.

"Postoji mnogo politike i poziranja, i to će se nastaviti još neko vreme", rekao je Bajden, ali je dodao da su "svi na sastanku razumeli rizik od neizvršenja obaveza".

Makarti je istakao nedostatak napretka nakon sastanka. "Nisam video nikakav novi potez", rekao je novinarima, požalivši se da Bajden nije pristao na razgovore dok nisu ušli u cajtnot. "To nije način na koji se upravlja državom", rekao je on.

Ekonomisti upozoravaju da bi dugotrajno neizvršenje obaveza moglo da dovede američku ekonomiju u duboku recesiju, sa rastućom nezaposlenošću i istovremeno destabilizuje globalni finansijski sistem izgrađen na američkim obveznicama.

Bajden je pozvao zakonodavce da podignu ograničenje zaduživanja, koje je savezna vlada sama postavila bez uslova. Makarti, čija stranka ima većinu u Predstavničkom domu, kaže da neće odobriti nijedan sporazum koji dramatično ne smanjuje potrošnju za rešavanje rastućeg budžetskog deficita i signalizirao je da ne vidi mogućnost kratkoročnog rešenja.

Prethodne borbe za plafon duga obično su se završavale na brzinu dogovorenim sporazumom u poslednjim satima pregovora, čime je izbegnuto neizvršenje obaveza. U 2011. ova borba je izazvala istorijsko sniženje najvišeg kreditnog rejtinga zemlje. Veterani te bitke upozoravaju da je trenutna situacija rizičnija, jer su se političke podjele proširile.

Sastanak u utorak bio je prvi između Bajdena i Makartija od 1. februara. Pomno je praćen uoči onoga što se očekuje da će u Vašingtonu biti naporan period sa približavanjem juna, kada Ministarstvo finansija predviđa da bi zemlja mogla biti primorana da plati neke dugove.

image
VV inauguration
banner