Ekonomija

Sloboda tržišta: Centralne banke i vlade manipulisale visinom euribora i libora?

Banka Engleske, Evropska centralna banka, tri evropske nacionalne centralne banke i Banka federalnih rezervi Njujorka osumnjičene da su na vrhuncu finansijske krize 2008. manipulisale referentnim kamatnim stopama
Sloboda tržišta: Centralne banke i vlade manipulisale visinom euribora i libora?Getty © Mark Renders

Centralne banke i vlade su koordinisale pritisak na banke da manipulišu referentnim kamatnim stopama libor i euribor na vrhuncu finansijske krize 2008. godine, prenosi "Blumberg" pisanje "Tajmsa".

Ekonomski novinar "Bi-Bi-Sija" Endi Veriti je u svojoj knjizi naveo da su u oktobru 2008. Banka Engleske i Evropska centralna banka, zajedno sa tri evropske nacionalne centralne banke i Bankom federalnih rezervi Njujorka, manipulisale u određivanju libora i euribora. "Tajms" navodi da je Banka Engleske te tvrdnje nazvala "nepotkrepljenim".

"Bilo je potpuno netačno sugerisati da je banka nastojala da prikrije informacije relevantne za krivične istrage ili bilo koji postupak iz toga", rekla je glasnogovornica Banke Engleske za novine, ne odgovarajući pritom na detaljna pitanja.

Iz Uprave za finansijsko ponašanje su za "Tajms" rekli da je ono što se znalo o neprikladnim podnescima libora temeljno istraženo pre deceniju i dodali da je puno obelodanjivanje dokaza obezbeđeno u okviru krivičnog gonjenja.

List navodi da Evropska centralna banka "snažno opovrgava tvrdnje Bi-Bi-Sija, koje pogrešno predstavljaju ulogu centralne banke u sprovođenju monetarne politike".

"ECB je uvek delovala u skladu sa svojim mandatom i potpuno u skladu sa zakonom", tvrde iz Evropske centralne banke.

image