Ekonomija

Rate kredita će biti još skuplje: Evropska centralna banka ponovo podigla kamate

Upravni savet je odlučio da podigne tri ključne kamatne stope za 25 baznih poena
Rate kredita će biti još skuplje: Evropska centralna banka ponovo podigla kamateGetty © Andreas Rentz

Evropska centralna banka na današnjem sastanku je ponovo podigla referentne kamate. Kako su saopštili iz ECB, u svetlu tekućih visokih inflatornih pritisaka, Upravni savet je odlučio da podigne tri ključne kamatne stope za 25 baznih poena. 

Evropski bankari navode u saopštenju da su izgledi inflacije i dalje previsoki i da to dugo traje.

"Pristigle informacije u velikoj meri podržavaju procenu srednjoročnih izgleda inflacije koju je Upravni savet formirao na svom prethodnom sastanku. Inflacija je opala tokom poslednjih meseci, ali osnovni pritisci na cene i dalje su jaki. U isto vreme, prethodna povećanja stope se snažno prenose na finansiranje evrozone i monetarne uslove, dok zaostajanje i snaga prenosa na realnu ekonomiju ostaju neizvesni", saopštili su iz Evropske centralne banke.

Upravni savet je odlučio da podigne tri ključne kamatne stope ECB za 25 baznih poena. Shodno tome, kamatna stopa na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju biće povećane na 3,75, četiri i 3,25 odsto od 10. maja 2023. godine.

Podsetimo, Američka centralna banka (FED) juče je takođe podigla referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, odnosno sa pet na 5,25 odsto.

Nova odluka novi udar za dužnike

Nove odluke ECB i FED znače da će se dodatno uvećati rate kredita, ali ukazuju i da borba protiv inflacije nije završena uprkos nekim obećavajućim znacima u poslednje vreme. Podizanje referentnih kamatnih stopa za sada je najjače oružje centralnih banaka u borbi protiv inflacije. I dalje je zadatak ekonomista i onih koji donose monetarne odluke da istovremeno poskupi novac, ali i da se ne zaustavi privreda.

Skok kamata ECB utiče i na euribor, koji čini deo promenljive kamatne stope većine stambenih kredita u Srbiji. Krajem 2021. i početkom 2022, šestomesečni euribor je iznosio oko -0,5 odsto. Od ferbuara prošle godine je njegova vrednost sa 2,8 procenata porasla na 3,62 odsto.

Podsetimo, Evropska centralna banka je u julu 2022. godine prvi put posle 11 godina podigla ključne kamate za 50 baznih poena, da bi sa ovim trendom nastavila i u narednim mesecima. ECB je od jula do marta podigla referentnu kamatnu stopu za rekordnih 350 baznih poena da bi obuzdala inflaciju, a ovo je sedmo uzastopno povećanje.

S obzirom na to da je ECB u martu povećala ključne stope za 50 baznih poena, stručnjaci smatraju da je odluka o rastu od 25 baznih poena signalizira određen optimizam kada je reč o privrednim kretanjima u evrozoni.

Iz Evropske centralne banke sada poručuju da će buduće odluke Upravnog saveta obezbediti da referentne stope budu dovedene na nivo koji je dovoljno restriktivan, da bi se postigao blagovremeni povratak inflacije na srednjoročni cilj od 2 odsto i da će se zadržati na tom nivou koliko god bude potrebno.

Navode da će odluke o referentnoj stopi Upravnog saveta i dalje biti zasnovane na njegovoj proceni inflacionih izgleda u svetlu pristiglih ekonomskih i finansijskih podataka, dinamike noseće inflacije i snage prenosa monetarne politike.

image