Ekonomija

"Mišlen", "Mercedes", "Volvo" grcaju, BASF najavio trajno smanjenje broja radnika

Posledice inflacije i kontinuiranog rasta cena energenata i sirovina počelo je da se ozviljno izražava na profite evropskih industrijskih divova
"Mišlen", "Mercedes", "Volvo" grcaju, BASF najavio trajno smanjenje broja radnika© Foto Global Look Press/Boris Roessler/dpa

Rekordno visoke cene energenata i sirovih materijala počele su da ugrožavaju i lidere u evropskoj industriji.

"Mišlen" i "Mercedes-Benc" našli su se među gigantima koji sebi prognoziraju značajno manju zaradu na tlu Evrope u predstojećem periodu, dok je BASF SE, najveći svetski proizvođač hemikalija sa sedištem u Nemačkoj, najavio "trajno smanjenje" infrastrukture na Starom kontinentu, prenosi "Blumberg".

Većina velikih proizvođača je do sada na uzastopna poskupljenja energenata i sirovina odgovarala dizanjem cena proizvoda, ali novi izveštaji ukazuju da su strmoglav rast inflacije i kamatnih stopa već učinile ovaj pristup neefikasnim.

"Investitore su brinule posledice inflacije već duže vreme, ali se sada one ispoljavaju i u računicama," izjavio je menadžer fondova milanske BPER banke Mateo Brankolini. "To sluti na nevolju za mnoge kompanije, ali i potrošače, u Evropi."

Švedski proizvođač teretnih vozila AB Volvo saopštio je prošle nedelje da se kombinacija visokih cena energenata i komplikacija pri transportu već ispoljava na ostvaren profit.

"Mišlen" očekuje da će troškovi proizvodnje skočiti za dodatnih 2,6 milijardi evra ove godine, izjavio je glavni finansijski službenik kompanije Iv Šapo. Kompanija je na "hiperinflaciju" troškova odgovorila tako što je podigla cene guma proizvođačima automobila, dodaje Šapo uz navode da su pregovori bili "dugački."

Najveći svetski proizvođač hemikalija sa sedištem u Nemačkoj BASF saopštio je da je račun za gas ove kompanije tokom prvih devet meseci ove godine dostigao 2,2 milijarde evra. BASF se do sada borila protiv rastućih cena proizvodnje dizanjem cena ali i smanjenom upotrebom svog najvećeg postrojenja u Ludvigshafenu u Nemačkoj.

Izvršni direktor BASF-a Martin Brudermiler izjavio je danas da je su strmoglav rast cena gasa, slab rast, i stroge regulacije EU "ugrozile kompetitivnost evropskih proizvođača i naterale nas da revidiramo svoje strukture troškova što pre, ali i trajno."

Ova kompanija je pre dve nedelje saopštila da namerava da smanji troškove za milijardu evra tokom naredne dve godine ukidanjem nekih od svojih odeljenja, prevashodno onih u vezi sa IT sektorom, komunikacijama, ali i istraživačkim postrojenjima, preneo je "Fajnenšel tajms".

Brudermiler, koji je je upozoravao da će embargo na ruski gas baciti Nemačku u najveću krizu od Drugog svetskog rata, izjavio je danas da je ovakvo revidiranje strukture troškova neophodno kako bi se "sačuvala naša dugotrajna kompetitivnost u Nemačkoj i Evropi."

image