Ekonomija

Novi udar Saudijske Arabije na Bajdena: Odlučili da smanje proizvodnju nafte

Američki predsednik, koji je pretrpeo politički udar zbog viših cena goriva, optužio je članice OPEK da su stali na stranu Vladimira Putina
Novi udar Saudijske Arabije na Bajdena: Odlučili da smanje proizvodnju nafteGetty © Sean Gallup

Saudijska Arabija je objavila planove da smanji svoju proizvodnju nafte za milion barela dnevno, pošto se obavezala da će učiniti sve što je potrebno da podrži pad cena.

Očekuje se da će cene nafte skočiti u ponedeljak nakon ove iznenadne jednostrane odluke zalivske države, piše britanski "Telegraf".

Saudijski ministar za naftu princ Abdulaziz bin Salman rekao je da će zemlja dobrovoljno smanjiti proizvodnju nafte u pokušaju da poveća cene, nakon što OPEK i saveznici nisu uspeli da se dogovore o kolektivnom dogovoru o rezovima proizvodnje.

Taj potez, koji stupa na snagu od jula, predstavlja smanjenje za oko 1 posto globalnih zaliha.

Dalji pad proizvodnje verovatno će podstaći tenzije sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, koji je ohrabrio proizvođače da otvore slavine kako bi cene bile niske.

Američki predsednik, koji je pretrpeo politički udar zbog viših cena goriva, optužio je članice OPEK da su stali na stranu ruskog predsednika Vladimira Putina tako što su pristali da smanje proizvodnju. Američki državni sekretar Entoni Blinken trebalo bi da otputuje u Saudijsku Arabiju ove nedelje.

Ovaj potez takođe rizikuje da ponovo podstakne obuzdavanje inflacije širom Britanije i Evrope. Porast cena u privredi usko je povezan sa troškovima energije.

Na konferenciji za novinare u Beču sinoć nakon sastanka OPEK plus, princ Abdulaziz je sugerisao da su sniženja poklon svetu. Ministar nafte je takođe povukao vezu sa ranijim rezovima koje je OPEK najavio u aprilu.

Jednostrano smanjenje je došlo na kraju napetog sastanka uz nesuglasice među grupom zemalja koje proizvode naftu.

Saudijci su se nadali da će pristati da smanje zajedničku proizvodnju OPEK i saveznika za milion barela dnevno, odnosno da dođe do smanjenja među članicama. Međutim, nijedan dogovor nije mogao da bude postignut usred prepirke oko kvota, tvdri britanski "Telegraf".

image