Ekonomija

Japanu je potreban ruski gas

Japan kroz projekat "Sahalin-2" dobija oko devet odsto ukupnog uvoza tečnog prirodnog gasa
Japanu je potreban ruski gaswww.globallookpress.com © Serguei Fomine/Russian Look

Japanska kompanija "Micui end Ko" ne planira da se povuče iz gasnog projekta "Sahalin-2" na ruskom Dalekom istoku, zbog značaja stabilnog snabdevanja energijom, saopštio je viši izvršni direktor ovog preudzeća Toru Macui.

"Nemamo plan da napustimo projekat u ovom trenutku. Prošle godine smo odlučili da zadržimo svoj udeo u 'Sahalinu-2' nakon konsultacija sa japanskom vladom, jer kroz projekat dobijamo oko devet odsto ukupnog uvoza tečnog prirodnog gasa (LNG) ", objašnjava Macui.

"Micui" je, zajedno sa "Micubišijem", zadržao zajednički udeo od 22,5 odsto u projektu, iako su zapadne kompanije, poput britanskog "Šela", odlučile da napuste "Sahalin-2" nakon pokretanja Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

I kompanije iz drugih azijskih država, među kojima je i Južna Koreja, nastavile su da uvoze gas kroz ovaj projekat.

Prošlog leta Rusija je prenela projekat sa svog operatera sa Bermuda, "Sahalin enerdži", na domaću kompaniju "Sahalin enerdži LLC" i dozvolila stranim akcionarima da zadrže udele srazmerno starim udelima.

"Šel", koji je imao udeo od 27,5 procenata, saopštio je da neće nastaviti učešće u projektu, a dve japanske kompanije odlučile su da zadrže svoje udele i prenele 12,5 i 10 odsto novom operateru.

Ruski državni energetski gigant "Gasprom" poseduje 50 odsto udela u "Sahalin enerdži LLC".

"Sahalin-2" je jedan od najvećih svetskih LNG projekata, kojim se snabdeva oko četiri odsto globalnog tržišta.

image