Rusija

Rusija za 1,2 milijarde dolara otkupila udeo "Šela" u gasnom projektu Sahalin-2

Ruska kompanija "Novatek" isplatila je 1,2 milijarde dolara "Šelu" za njihov udeo u gasnom projektu Sahalin-2
Rusija  za 1,2 milijarde dolara otkupila udeo "Šela"  u gasnom projektu Sahalin-2www.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Ruski predsednik Vladimir Putin dao je saglasnost za transfer 94,8 milijardi rubalja (1,21 milijardu dolara) kompaniji "Šel" za njen udeo u gasnom projektu Daleki istok Sahalin-2, objavio je ruski "Komersant".

Ruska gasna kompanija "Novatek" dobila je Putinovu saglasnost za transfer novca "Šelu", navodi list pozivajući se na izvore.

"Novatek" je u ponedeljak saopštio da je podneo zahtev za kupovinu udela u kompaniji "Sahalin enerdži", operateru projekta za tečni prirodni gas (LNG) Sahalin-2, prenosi Rojters.

Nakon odluke Moskve da pokrene Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini u februaru 2022. godine, "Šel" je saopštio da će napustiti Sahalin-2, u kome je imao udeo u vrednosti od 27,5 odsto minus jedna akcija. U junu, kompanija je transformisana u ruski entitet putem predsedničkog dekreta.

Putin je rekao da će dozvoliti "Šeli" japanskim trgovinskim kompanijama "Micui" i "Micubiši" da se prijave za zadržavanje svojih udela u projektu, ako to žele.

Moskva je pozvala kompanije zainteresovane za dobijanje udela "Šela" kao i napuštenog udela "Ekson Mobila" u sestrinskom projektu Sahalin-1 da podnesu prijave vladi.

"Šel", koji je u prvom kvartalu prošle godine izvršio obezvređenje u iznosu od 1,6 milijardi dolara u vezi sa Sahalinom-2, saopštio je da je u septembru rekao ruskim vlastima da se neće prijaviti za akcije dostupne za prodaju u okviru procesa.

image