Svet

Japan se plaši da će ostati bez ruskog gasa

Japanski zvaničnici smatraju da je nastavak korišćenja "Sahalina" imperativ za energetsku bezbednost zemlje i upozoravaju da bi povlačenje iz projekta moglo dovesti do toga da se Kina pridruži projektima, piše list "Japan Tajms"
Japan se plaši da će ostati bez ruskog gasaGetty © Sean Gallup/Getty Images

Ruski tečni gas (LNG) je "slaba tačka" koja Japan dovodi u opasnost od odmazde Moskve. Dok su američke i britanske firme 'Ekson mobil' i 'Šel' odustale od svojih udela u projektima "Sahalin-1" i "Sahalin 2", Tokio je ostao, prihvatajući čak i nova ruska pravila, piše list "Japan Tajms".

U listu se navodi da Japan nikada nije zaboravio "naftni šok" iz 1970-ih i da su pretnje energetskoj bezbednosti ukorenjene u svest japanske vlade.

"Japanski zvaničnici smatraju da je nastavak korišćenja 'Sahalina' imperativ za energetsku bezbednost i upozoravaju da bi povlačenje iz projekta moglo dovesti do toga da se Kina pridruži projektima" i zauzme njegovo mesto, navodi se.

Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, japanska vlada je uvela sankcije protiv 818 ljudi iz Rusije, 227 ruskih kompanija i organizacija, kao i 11 banaka.

Početkom oktobra, ruski predsednik Vladimir Putin naložio je vladi da stvori novog ruskog operatera projekta "Sahalin-1", koji bi preuzeo prava i obaveze "Ekon Neftegaz limitid". Njime će upravljati struktura "Rosnjefta" "Sahalinmorneftegaz-Šelf" bar dok se ne raspodele sve akcije. Strani učesnici konzorcijuma, ukoliko žele, moći će da zadrže svoje udeo u projektu.

Bivši operater "Sahalina-1", "Ekon Neftegaz Limitid" (ćerka kompanija "Ekson mobila"), posedovao je 30 odsto akcija. Kompanija je u martu objavila nameru da se povuče iz projekta, a u aprilu je uvela režim više sile, zbog čega je proizvodnja gasa i nafte potpuno prestala.

Novi operater, "Sahalin-2", sa 50 odsto udela u "Gazprom Sahalin Holdingu", stvoren je u avgustu. Istovremeno, vlada je dozvolila japanskim kompanijama "Micui" i "Mitsubiši" da prenesu svoje udele u projektu (12,5 odsto).

image