Ekonomija

Posle više od pola godine: Ruska nafta plovi ka Japanu

Vlada u Tokiju saopštila je da je uvoz iz Sahalina-2 ključni izvor snabdevanja zemlje tečnim prirodnim gasom, a proizvodnja i uvoz ruske nafte neophodni za stabilno poslovanje
Posle više od pola godine: Ruska nafta plovi ka Japanuwww.globallookpress.com © © Xinhua

Prva isporuka ruske sirove nafte posle više od pola godine plovi ka Japanu, pokazuju podaci o praćenju brodova koje je prikupio "Blumberg". Isporuka je krenula u sredu iz postrojenja Sahalin-2 na ruskom dalekom istoku i deo je napora vlade Japana da obezbedi zalihe nafte kako bi izbegla buduće nestašice.

Navodi se da Japan nije uvozio rusku naftu od maja i ističe da ova zemlja, koja se u velikoj meri pridružila zapadnim sankcijama Moskvi, nije uvela i stroga ograničenja na ruski gas i naftu.

Vlada je saopštila da je uvoz iz Sahalina-2 ključni izvor snabdevanja Japana tečnim prirodnim gasom, a proizvodnja i uvoz njihove nafte neophodni su za stabilno poslovanje.

Japan je u velikoj meri smanjio uvoz nafte iz Rusije, naročito iz Sahalina-1, od početka ruske vojne operacije u Ukrajini, a rafinerije traže načine da diverzifikuju izvore snabdevanja.

Kupac poslednje isporuke je japanski "Tajo Oil Ko" koji planira da isporuku podeli na dva terminala u Kikumi i Namikati, pokazuju podaci sa sajta "Sahalin Enerdži".

Moskva je zabranila isporuke ruske sirove nafte i naftnih derivata stranim kupcima koji su uveli ograničenje na njihovu cenu.

Japan je prošlog meseca saopštio da će isporuke iz Sahalina-2 biti izuzete od ograničenja cene.

image