Svet

Japancima se ne daje novac za finansiranje vojske

Japan bi mogao da ima treći najveći vojni budžet posle SAD i Kine
Japancima se ne daje novac za finansiranje vojskewww.globallookpress.com © POOL/Keystone Press Agency

Većina Japanaca ne podržava povećanje poreza za finansiranje vojnih kapaciteta, pokazalo je istraživanje novinske agencije Kjodo sprovedeno nakon što je vlada objavila najveće vojno "bildovanje" Japana od Drugog svetskog rata.

Japan je u petak objavio plan vojne potrošnje vredan 320 milijardi dolara za kupovinu projektila sposobnih da pogode Kinu i za pripremu zemlje za bilo kakav trajni sukob, pošto su raketni testovi obližnje Severne Koreje, tenzije oko Tajvana i ruska vojna operacija u Ukrajini izazvali strah od izbijanja sukoba.

Premijer Fumio Kišida je ovog meseca rekao da njegova vlada neće povećati poreze za narednu fiskalnu godinu koja počinje 1. aprila, ali će ih povećavati u fazama ka fiskalnoj 2027. kako bi obezbedila sredstva za povećanje budžeta za odbranu.

Rekao je da je Japan na "istorijskoj prekretnici" i da je vojna ekspanzija kroz smanjenje troškova i povećanje poreza njegov "odgovor na različite bezbednosne izazove sa kojima se suočavamo".

Skoro 65 odsto ispitanika u Kjodovoj anketi protivi se povećanju poreza za vojnu potrošnju, dok je 87 odsto reklo da je Kišidino objašnjenje nedovoljno.

Istraživanje je takođe pokazalo da je podrška Kišidinoj administraciji ostala nepromenjena u odnosu na prethodni mesec. Vladu podržava 33,1 odsto ispitanika, najniže od formiranja u oktobru prošle godine.

Vladin petogodišnji poreski plan, koji je nekada bio nezamisliv u pacifističkom Japanu, znači da bi ova zemlja imala treći najveći vojni budžet posle Sjedinjenih Država i Kine.

image