Svet

Južna Koreja protestuje zbog japanskih pretenzija prema ostrvima Dokdo

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje zatražilo je hitno uklanjanje teritorijalnih aspiracija iz japanske nacionalne bezbednosne strategije prema ostrvima Dokdo poznatim u Japanu pod nazivom Takešima
Južna Koreja protestuje zbog japanskih pretenzija prema ostrvima Dokdowww.globallookpress.com © Yao Qilin

Južna Koreja protestovala je zbog teritorijalnih pretenzija Japana prema ostrvima Dokdo, na prema kojim je Tokio izrazio teritorijalne pretenzije u svojoj nacionalnoj bezbednosnoj strategiji.

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje zatražilo je od visokog diplomate iz japanske ambasade u Seulu hitno uklanjanje teritorijalnih aspiracija iz pomenutih dokumenata prema ostrvima poznatim u Japanu kao Takešima, preneo je Rojters.

Južnokorejsko ministarstvo naglasilo je da taj potez ne pomaže u "izgradnji odnosa između dveju zemalja orijentisanih na budućnost", ali je ipak izrazilo nadu da će "nova japanska bezbednosna politika biti transparentna i doprineti regionalnom miru i stabilnosti".

Poručeno je i da svaka vežba sposobnosti napada na Korejsko poluostrvo "nužno mora da uključuje bliske konsultacije i sporazum sa Južnom Korejom", što očigledno upućuje na moguću akciju suprotstavljanja eventualnoj agresiji Severne Koreje.

Sporna ostrva nalaze se u Istočnom kineskom moru i trenutno su pod upravom Seula, koji tamo ima mali kontingent obalske straže, dok Tokio tvrdi da vode u kojima se ona nalaze pripadaju Japanskom moru.

image