Svet

Tenzije na Korejskom poluostrvu: Pjongjang testirao dve balističke rakete, Seul nervozan

Severna Koreja nastavlja sa testiranjem
Tenzije na Korejskom poluostrvu: Pjongjang testirao dve balističke rakete, Seul nervozanwww.globallookpress.com © Kim Jae-Hwan/Keystone Press Agency

Severna Koreja je u nedelju ispalila dve balističke rakete ka moru kod istočne obale Korejskog poluostrva, saopštili su Seul i Tokio, što je navelo kancelariju predsednika Južne Koreje da "snažno osudi" Pjongjang zbog eskalacije tenzija.

Zajednički načelnik štaba Južne Koreje (JCS) saopštio je da su dve rakete srednjeg dometa letele oko 500 kilometara.

Zamenik japanskog ministra odbrane Toširo Ino rekao je da se čini da su projektili pali izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) i da nije bilo izveštaja o šteti, prenosi Rojters.

"Severnokorejske balističke rakete lansirane su pod strmim uglovima i sletele u Istočno more“, navodi se u saopštenju JCS. "Obveštajne službe Južne Koreje i Sjedinjenih Država sprovode detaljnu analizu, uzimajući u obzir nedavne trendove u vezi sa razvojem raketa Severne Koreje", dodaje se u saopštenju.

Južna Koreja je sazvala sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost (NSC) zbog lansiranja raketa i "najoštrije osudila" eskalaciju tenzija na Korejskom poluostrvu, saopšteno je iz kancelarije predsednika Južne Koreje.

Predsednički kabinet je dodao da bi kontinuirane provokacije Severa i razvoj nuklearnog oružja i projektila dodatno ugrozili režim u Pjongjangu.

Novo lansiranje projektila usledilo je samo nekoliko dana nakon što je Severna Koreja testirala motor na čvrsto gorivo velikog potiska za koji stručnjaci kažu da će omogućiti brže i mobilnije lansiranje balističkih projektila, jer nastoji da razvije novo strateško oružje i ubrza svoje nuklearne i raketne programe.

Test, koji je nadgledao lider Kim Džong-un, sproveden je u četvrtak na severnokorejskom satelitskom lansirnom poligonu "Sohae" koji je korišćen za testiranje raketnih tehnologija, uključujući raketne motore i svemirska lansirna vozila, izvestila je državna novinska agencija KCNA.

Severna Koreja je, uprkos međunarodnim zabranama i sankcijama, ove godine sprovela većliki broj raketnih testova, uključujući probu interkontinentalne balističke rakete (ICBM) koja je sposobna da stigne do kopna SAD. Projektil je sleteo na samo 200 kilometara od Japana

image