Ekonomija

Novo izuzeće EU sankcija Mađarskoj: Ruska firma jedina može da remontuje vagone metroa u Budimpešti

Vagone održava ruska firma "Metrovagonmaš" OJSC, koja proizvodi i servisira vozove metroa
Novo izuzeće EU sankcija Mađarskoj: Ruska firma jedina može da remontuje vagone metroa u Budimpeštiwww.globallookpress.com © Attila Volgyi

Evropska unija će Mađarskoj dati izuzeće iz svog najavljenog paketa sankcija Rusiji kako bi se dozvolio uvoz robe i usluga potrebnih za održavanje metroa u Budimpešti. Sankcije, koje su u sredu podržale države članice, uključuju ograničenje i za nekoliko delova, uključujući sigurnosno staklo, određene tipove mašina i neke ventile, kao i odgovarajuću tehničku pomoć, navodi se u dokumentima u koje je "Blumberg" imao uvid.

Delovi su potrebni za rad kompozicija na liniji 3 u Budimpešti, pokazuje jedan od dokumenata. Vagone održava ruska firma "Metrovagonmaš" OJSC, koja proizvodi i servisira vozove metroa. "Metrovagonmaš" je 2017. remontovao stari vozni park, ali je prethodnih meseci prijavljeno da je svaki četvrti vagon van upotrebe zbog kvarova. SAD su pre nekoliko meseci sankcionisale ovu rusku kompaniju.

Ostala roba koja će biti izuzeta iz sankcija uključuje telefonske aparate, signalne aparate kao što su zvona i indikatorske table, kao i vagone metroa i tramvaja. Ukupno, roba koja potpada pod 14 tarifnih kodova može biti odobrena za uvoz ili transfer u Mađarsku.

"Blumberg" podseća da je mađarski premijer Viktor Orban bio glasan kritičar sankcija EU protiv Rusije i da održava bliske ekonomske veze sa Moskvom od početka rata u Ukrajini. Dodaju da je, istovremeno, on na kraju podržao sva ograničenja bloka u trgovini sa Rusijom, dok je redovno izvlačio ustupke, uključujući pravo da nastavi da kupuje rusku naftu preko Ukrajine.

Mađarska je bila među poslednjim državama članicama koje su ponudile podršku najnovijem 11. paketu, koji uključuje zabranu tranzita mnogih roba kroz Rusiju u treće zemlje, kao i nove instrumente i odredbe za suzbijanje zaobilaženja sankcija.

Paket tek treba da bude zvanično potpisan u evropskim prestonicama pre nego što mere stupe na snagu.

image