Ekonomija

"Bild": Zašto je inflacija u Nemačkoj veća nego u Španiji?

Nemačka i Španija su deo iste trgovinske zone, imaju istu valutu i obe koriste gas za proizvodnju značajnog dela svoje električne energije
"Bild": Zašto je inflacija u Nemačkoj veća nego u Španiji?© Tanjug/AP Photo/Michael Probst, File

Inflacija ne raste istom brzinom u svim evropskim država, pošto je u nekim od njih - poput Španije - ona skoro potpuno eliminisana, piše "Bild".

Dok je stopa inflacije u Nemačkoj u julu iznosila 6,5 odsto i tako bila jedna od najviših u Evropi, u Španiji je ona tek 2,1 odsto.

Nemačka i Španija su deo iste trgovinske zone, imaju istu valutu i obe koriste gas za proizvodnju značajnog dela svoje električne energije, podseća "Bild". Zašto je onda inflacija u Nemačkoj toliko veća od one u Španiji?

Španija nije zavisna od ruskog uvoza, a čak ima i gasovod do Alžira, kao i najveće kapacitete za skladištenje gasa. 

Takođe, za razliku od Nemačke, Španija je koristi izvukla i od sunčanog vremena koje je dovelo do povećane proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Većinom dana oni mogu da zadovolje sve svoje potrebe za energijom iz obnovljivih izvora, a ponekad imaju i viškove, navodi "Bild".

Španska vlada je takođe ograničila povećanja cena kirije i smanjila je cene javnog transporta.

Nemački ekonomista Ginter Šnabl, ipak, ne misli da je Španija preterano dobar primer borbe protiv inflacije. On je za "Bild" rekao da "na duži rok, brojke inflacije u Španiji možda neće biti bolje od onih u Nemačkoj, pošto je inflacija pala zbog brojnih subvencija, smanjenja poreza i kontrole cena".

"Za Španiju problem predstavlja i činjenica da je njihov budžetski deficit značajno veći od onog u Nemačkoj. Kako će oni pokriti troškove subvencija na duži rok ostaje nejasno", dodaje Šnabl.

Inflacija u Evropi polako opada, sa 5,5 odsto u junu na 5,3 odsto u julu, objavila je evropska kancelarija za statistike Eurostat.

Cene električne energije u Evropi u julu su pale 6,1 odsto. Ipak, cene hrane, alkohola i duvanskih proizvoda i dalje su skuplje nego lane - za čak 10,8 odsto.

image