Ekonomija

Profiterske kompanije su uzrok inflacije: Udruženja potrošača zabrinuta zbog poskupljenja hrane u EU

Najuticajnija evropska potrošačka organizacija BEUC smatra da antimonopolska tela moraju da se umešaju ako je inflacija bar delimično vođena kršenjem konkurencije, kako se sumnja
Profiterske kompanije su uzrok inflacije: Udruženja potrošača zabrinuta zbog poskupljenja hrane u EUGetty © Michael M. Santiago

Veliki broj građana u EU je pod pritiskom zbog rasta troškova i sve je više dokaza da je deo rasta inflacije uzrokovan korporativnim profiterstvom, objavila je nedavno najuticajnija evropska potrošačka organizacija BEUC, prenosi "Politika". Kako se ističe, za neke od najugroženijih građana situacija je izuzetno kritična, jer će potrošači morati da biraju da li će pravilno jesti ili zagrevati svoje domove.

"Sve je više dokaza da je deo ove inflacije uzrokovan profiterstvom kompanija i da ne postoji fer konkurencija. Neki to zovu i pohlepa", ističe se u saopštenju i dodaje da potrošačke organizacije izražavaju sve veću zabrinutost zbog povećanja cena hrane širom Evrope.

U Španiji je, naime, istraživanje članice ove potrošačke grupacije pokazalo da su u 2022. cene namirnica porasle više nego bilo kada u poslednje 34 godine. Istraživanje belgijskog udruženja potrošača ilustrovano je rastom cena tipičnog belgijskog specijaliteta – pomfrita i majoneza. Pomfrit je samo u 2022. poskupeo gotovo 50 odsto, a sos za 30 procenata.

U izveštaju se navodi da su slični obrasci dokazani i kod širokog spektra drugih namirnica. Recimo, u Portugalu je potrošačka organizacija "Deko pro test" otkrila da su u 2022. prosečne cene velike većine proizvoda porasle znatno iznad opšte stope inflacije. Kako se ističe, interesantno je da se kod proizvoda trgovačkih marki beleže veća povećanja cena nego kod poznatih brendova – i do 100 odsto. Ovo pokazuje da, ne samo dobavljači, već i trgovci podižu značajno maloprodajne cene.

Jasno je da je nedavni skok inflacije delimično uzrokovan povećanjem cena energenata i roba, između ostalog i zbog sukoba u Ukrajini. Međutim, upozoravaju da su neke kompanije možda nepravedno iskoristile rastuću inflaciju da povećaju profitne marže, podižući maloprodajne cene više od povećanja sopstvenih troškova, možda iskorišćavajući očekivanja potrošača da cene idu gore.

Napominju i da je upravo prošlog meseca Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio podatke koji potvrđuju da je rast korporativnih profita bio najveći faktor koji je doprineo inflaciji u poslednje dve godine, pri čemu su kompanije povisile cene više od rasta troškova energije. Neki sektori, posebno poljoprivreda i građevinarstvo i pojedine uslužne delatnosti iskoristili su mogućnost da prenesu troškove na potrošače bez smanjenja marži.

BEUC smatra da antimonopolska tela moraju da se umešaju ako je inflacija bar delimično vođena kršenjem konkurencije, kako se sumnja.

Potrebno je da podrobno ispitaju cene osnovnih proizvoda. I da istraže da li neke kompanije i karteli možda iskorišćavaju dominantnu tržišnu poziciju da nametnu previsoke cene. Takve slučajeve nije uvek lako otkriti.

Takve istrage mogu da potraju, ali njihovo objavljivanje moglo bi da odvrati kompanije od profitiranja pod okriljem visoke inflacije, što bi bilo korisno za kupce – zaključuju u ovoj potrošačkoj organizaciji i napominju da s obzirom na porast nivoa koncentracije u nekoliko sektora kontrola verovatno nije bila u potpunosti efikasna u prošlosti.

image