Ekonomija

Rast indeksa privredne aktivnosti: Diže ga građevina, a spušta pad trgovine zbog smanjenja prometa

Najznačajniji pozitivan doprinos rasta indikatora privredne aktivnosti od 2,1 odsto došao je od građevinarstva usled ubrzane realizacije infrastrukturnih projekata
Rast indeksa privredne aktivnosti: Diže ga građevina, a spušta pad trgovine zbog smanjenja prometa© Foto: Tanjug/Infrastruktura železnice Srbije/ Nenad Stanisavljević

Prema Indikatoru privredne aktivnosti Srbije (IPAS) ukupna ekonomska aktivnost u junu zabeležila je realni rast od 2,1 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, objavilo je Ministarstvo finansija. Kako je navedeno, mesečna dinamika privredne aktivnosti nastavila je sa rastom međugodišnje posmatrano i tokom 2023. godine uprkos negativnom uticaju geopolitičkih tenzija.

Najznačajniji pozitivan doprinos došao je od građevinarstva usled ubrzane realizacije infrastrukturnih projekata, a delom i zbog baznog efekta.

Pozitivan uticaj dinamici ekonomske aktivnosti sa rastom od 1,8 odsto nastavile su da daju uslužne delatnosti, ali uz i dalje prisutan pad u sektoru trgovine u kome je zabeleženo realno smanjenje prometa na malo od šest odsto.

Industrija je u junu ostvarila blagi rast od 0,5 odsto međugodišnje, uz izlazak prerađivačke industrije iz negativne zone međugodišnje posmatrano. Za poljoprivredu je korišćena aktuelna procena Ministarstva finansija, prema kojoj rast iznosi oko 10 odsto.

Ministarstvo finansija, za potrebe kontinuiranog monitoringa ekonomske aktivnosti i ranog identifikovanja aktiviranja rizika privrednog rasta, na bazi kratkoročnih pokazatelja izrađuje kompozitni indikator privredne aktivnosti Srbije - IPAS, kao indikator kretanja ekonomije u mesečnoj dinamici. Ovaj indikator pokazuje visoku pouzdanost za sagledavanje kratkoročnih kretanja ali se ne može koristiti izolovano za ocenu godišnjih i srednjoročnih trendova.

image