Ekonomija

Borba za cenu struje u Nemačkoj: Neophodne subvencije za opstanak industrije

Nemačka vlada podeljena je oko toga da li da subvencioniše cene električne energije za energetski intenzivne industrije, kao što su hemijska i industrija čelika, dok se Socijaldemokratska partija kancelara Šolca okrenula protiv njegovog (uzdržanog) stava
Borba za cenu struje u Nemačkoj: Neophodne subvencije za opstanak industrije© Tanjug/AP Photo Bob Edme

Uoči dvodnevnog sastanka (29. i 30. avgusta) nemačke vlade u Mesebergu pozivi da se subvencionišu cene električne energije za energetski intenzivne industrije, kao što su hemijska i industrija čelika, postaju sve glasniji, te povećavaju pritisak na kancelara Olafa Šolca da donese odluku.

Parlamentarna grupa Šolcove Socijaldemokratske partije uputila je zahtev, u koji je "Euraktiv" imao uvid, za uvođenje subvencionisane cene električne energije od pet centi po kilovat satu za određene industrije u narednih pet godina.

"Ova cena električne energije trebalo bi da bude odobrena i kompanijama koje koriste električnu energiju i ključnim industrijskim sektorima, kao što su oni definisani zelenim industrijskim planom", navodi se u dokumentu.

Međutim, iako je ovu inicijativu (subvencije za struju od šest centi za 80 odsto potreba teške industrije do 2030. godine) ranije predložio ministar ekonomije Robert Habek (Zeleni) kao meru koja bi zadržala ključne industrije u zemlji, kancelar Šolc je bio suzdržan – "trajno subvencionisanje cena električne energije kantom za zalivanje nije nešto što možemo da priuštimo i stoga se neće desiti".

Zapravo u okviru vladajuće koalicije podeljena su mišljenja na ovu temu. Ni ministar finansija Kristijan Lindner nije pristalica subvencija, pogotovo imajući u vidu stav naučnog savetodavnog odbora njegovog ministarstva, koji je tvrdio da nemačka energetski zahtevna industrija neće opstati uz pomoć subvencija, odnosno da će cene električne energije ostati više u Nemačkoj nego u drugim zemljama, te da subvencije ne bi imale smisla.

Predlogu za subvencionisanu cenu struje za nemačku industriju protive se i u Nemačkoj i u drugim zemljama Evropske unije pošto bi se na taj način manje kompanije mogle naći u još nepovoljnijem položaju.

"Euraktiv" piše da bi Berlin zato mogao da pribegne meri smanjenja poreza na električnu energiju, što bi takođe smanjilo cene struje i za manje kompanije i privatna domaćinstva.

Zasad nije potvrđeno da će pitanje subvencionisane cene struje, koja je skočila otkad je Nemačka rešila da se odrekne jeftinih ruskih energenata, biti na dnevnom redu sastanka u Mesebergu.

image