Ekonomija

"Blumberg": Sumorni izgledi za nemačku privredu

Projekcije, koje je ove sedmice objavio Međunarodni monetarni fond, pokazuju da će Nemačka biti jedina zemlja Grupe sedam koja će ove godine zabeležiti smanjenje proizvodnje
"Blumberg": Sumorni izgledi za nemačku privreduwww.globallookpress.com © FrankHoermann/SVEN SIMON

Nemačka je u drugom tromesečju izašla iz zimske recesije, ali je proizvodnja ove države stagnirala, ostavljajući otvorenim pitanje o zdravlju najveće evropske privrede, prenosi "Blumberg".

Bruto domaći proizvod ostao je nepromenjen u odnosu na prethodna tri meseca. Međutim, revidirani podaci za prethodni kvartal otkrivaju da je pad bio manji nego što se ranije očekivalo.

Između aprila i juna, privatna potrošnja je doprinela stabilizaciji ekonomije, saopštio je Zavod za statistiku.

Izveštaj od petka nudi samo slabe znake otpornosti privrede u Nemačkoj, ali su brojke iz Francuske i Španije dale nešto optimističniju sliku, ublažavajući zabrinutost da bi zona evra mogla da nastavi da pada.

Nemačka je već pretrpela jednogodišnji pad proizvodnje, a izgledi za naredne mesece su sumorni. Anketa "Blumberga" ukazuje na naglo slabljenje potražnje, uključujući i sektor usluga.

Borba sa dugotrajnim posledicama energetske krize

BASF je u petak saopštio da očekuje oporavak hemijske proizvodnje u drugoj polovini godine, ublažavajući pad u jednoj od najvećih industrijskih grana. Ipak, kompanija je ranije ovog meseca smanjila očekivanja za 2023, usled smanjene globalne industrijske proizvodnje i slabe potražnje za potrošačkim proizvodima.

Proizvođač specijalnih hemikalija "Klarijant" saopštio je da tokom druge polovine godine ne očekuje značajan ekonomski oporavak.

Bundesbanka je u najnovijoj proceni navela da bi do kraja godine oporavak Nemačke mogao da bude slabiji u odnosu na prognoze iz juna, zbog slabe inostrane tražnje i viših troškova finansiranja, usled podizanja kamatnih stopa u evrozoni, predviđajući smanjenje od 0,3 odsto za 2023.

Projekcije, koje je ove sedmice objavio Međunarodni monetarni fond, pokazuju da će Nemačka biti jedina zemlja Grupe sedam (grupa najbogatijih zapadnih zemalja), koja će ove godine zabeležiti smanjenje proizvodnje, jer se bori sa dugotrajnim uticajem energetske krize.

U drugim delovima Evrope, Francuska je prijavila rast u drugom kvartalu od 0,5 odsto, što je daleko iznad procena ankete koju je sproveo "Blumberg".

Inflacija u Francuskoj je u julu smanjena na pet odsto, a španske potrošačke cene pokazuju rast koji je blizu cilja Evropske centralne banke od dva odsto.

image