Ekonomija

Turska počela da plaća deo ruskog gasa u rubljama

U pripremi izrada plana za izgradnju čvorišta prirodnog gasa u Turskoj
Turska počela da plaća deo ruskog gasa u rubljamawww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Turska je počela da plaća deo prirodnog gasa iz Rusije u rubljama, izjavio je danas turski ministar energetike Fatih Donmez, prenosi Tanjug.

U intervjuu za kanal "TRT Haber", Donmez je rekao da će se u trgovini energentima s Rusijom narednih meseci povećati udeo plaćanja u lokalnoj valuti, prenosi Rojters.

Rusija traži od kupaca njenih energenata da plaćaju u rubljama kako odgovor na sankcije zapadnih zemalja. U većini međunarodnih energetskih ugovora plaćanje se ugovara u američkim dolarima ili evrima.

Ankara i Moskva dogovorile su se u septembru da počnu plaćanja isporuka ruskog gasa u rubljama. Turska takođe želi da podstakne trgovanje uz korišćenje njene valute lire, koja je oštro pala zbog neortodoksne monetarne politike centralne banke, navodi Rojters.

Na pitanje o predlogu ruskog predsednika Vladimira Putina za formiranje čvorišta prirodnog gasa u Turskoj, Donmez je rekao da će Ankara izložiti mapu puta vezanu za to do kraja ove godine i da bi tim povodom mogla da organizuje konferenciju dobavljača i kupaca.

"Mogli bismo da organizujemo međunarodnu konferenciju o gasu, možda u januaru ili februaru, da okupimo dobavljače gasa i zemlje uvoznike kako bi izneli svoja mišljenja, a u skladu sa kojima bismo mi postupali", rekao je Donmez.

Putin je prošlog meseca predložio da Turska postane baza za snabdevanje gasom kao alternativno rešenje nakon što su gasovodi Severni tok u Baltičkom moru oštećeni u eksplozijama.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan podržao je tu ideju.

image