Svet

Turska donosi gas Evropi?

Ministar finansija Nuredin Nebati poručio je da gas i nafta preko turske teritorije mogu da se isporučuju u Evropu na jeftiniji i bezbedniji način
Turska donosi gas Evropi?www.globallookpress.com © Kremlin Pool

Ministar finansija Turske Nuredin Nebati izjavio je da ta zemlja s obzirom na svoj geografski položaj, može postati svojevrsni energetski koridor za snabdevanje Evrope prirodnim gasom i naftom iz Rusije, Irana i Saudijske Arabije, prenosi list "Sabah".

"Gas i nafta preko turske teritorije mogu da se isporučuju u Evropu na jeftiniji i bezbedniji način", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, "predsednik Redžep Tajip Erdogan podržava ideju isporuke ruskog i iranskog gasa preko Turske u Evropu, verujući da će to doprineti miru i energetskoj bezbednosti u regionu i pomoći smanjenju cena energenata u vreme kada svet 'klizi u recesiju'".

 "Kako ističe naš predsednik, Turska je spremna da preuzme svaku odgovornost i preduzme sve korake da uspostavi mir u svetu, uglavnom u Evropi, u kontekstu sukoba sa gasom", istakao je Nebati.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, govoreći na forumu Ruske energetske nedelje, izneo ideju o stvaranju najvećeg evropskog gasnog čvorišta u Turskoj, gde bi se preusmerio izgubljeni obim tranzita kroz Severni tok.

Prema rečima ruskog predsednika, radi se o mogućnosti izgradnje još jednog sistema gasovoda i stvaranja čvorišta u Turskoj preko kojeg će se gas dostavljati trećim zemljama, pre svega evropskim, ako su za to zainteresovane. 

image
VV inauguration
banner