Ekonomija

Opada platežna moć Amerikanaca

U padu prihoda prednjače porodice sa visokim i srednjim prihodima, kao i zapadni region SAD
Opada platežna moć AmerikanacaGetty © Joe Raedle/Newsmakers

Sve većem broju odraslih Amerikanaca opadaju primanja tokom poslednjih nedelja, što, kako piše "Blumberg", može predstavljati znak slabljenja tržišta rada u SAD.

Udeo domaćinstava koja se suočavaju sa padom svojih prihoda porastao je sa 10,7 odsto u avgustu na 11,8 odsto u prethodnom mesecu, navodi se u istraživanju američkog tržišta rada koji je sprovela analitička kuća "Morning konsalt".

U padu prihoda prednjače porodice sa visokim i srednjim prihodima, kao i zapadni region SAD.

Oko 20 odsto anketiranih građana, koji zarađuju 100.000 dolara ili više godišnje, izjavilo je da očekuje pad prihoda u naredne četiri nedelje.

Udeo zaposlenih koji su prijavili da rade duže od 35 sati pao je na 46,7 odsto, što predstavlja pad od 12 odsto u odnosu na septembar prošle godine. Ovo predstavlja najmanje stope još od proleća 2021. godine, što nagoveštava usporavanje poslovnih aktivnosti u SAD, ukazuje se u istraživanju.

Saznanja o smanjenju platežne moći Amerikanaca objavljena su nakon što je prošle godine prihod domaćinstava u SAD, prilagođen stopi inflacije, zabeležio najveći pad u proteklih dvanaest godina.

Podaci o prihodima i siromaštvu koje je prošlog meseca objavio američki popis stanovništva pokazali su koliko su ekonomski uslovi u zemlji bili pogođeni pandemijom kovida 19 i odgovorom vlade SAD na nju.

Stopa siromaštva među decom se više nego udvostručila nakon isteka poreskih olakšica za decu iz vremena pandemije prošle godine, a usred najgore inflacije u poslednjih 40 godina.

image