Ekonomija

Slom kripto berze: Kompanija proglasila bankrot, milioni prebačeni sa platforme

Procenjuje se da je oko 473 miliona dolara vredne kripto imovine uklonjeno iz FTX novčanika pod sumnjivim okolnostima, ali nema potvrde da su tokeni ukradeni
Slom kripto berze: Kompanija proglasila bankrot, milioni prebačeni sa platformewww.globallookpress.com © © Rafael Henrique

Kriptoberza FTX suočila se sa novim talasom problema: dan posle objavljivanja bankrota, prijavili su neovlašćene transakcije, u kojima su, navodno, milioni dolara prebačeni sa platforme pod sumnjivim okolnostima, izvestio je Rojters.

FTX je proglasio bankrot pošto su prodavci u samo 72 sata požurili da povuku šest milijardi dolara sa platforme, a konkurentska berza "Bajnens" odustala od predloženog učešća u planu spasavanja.

U najnovijem sledu haotičnih događaja, izvori agencije tvrde da je najmanje jedna milijarda korisničkih fondova nestala sa platforme i dodaju da je osnivač kompanije Sem Bakman- Frid prebacio 10 milijardi korisničkih sredstava na svoju kompaniju "Alameda risrč".

Nove zabrinutosti izazvala je objava na Tviteru američkog glavnog savetnika FTX-a Rajna Milera da je digitalna imovina kompanije sklonjena u tzv. hladnjaču (kripto novčanik koji nije povezan na internet) kako bi se ublažila šteta od neovlašćenih transakcija.

"Eliptik", preduzeće koje se bavi analizom blokčejna, procenilo je da je oko 473 miliona dolara vredne kriptoimovine "uklonjeno iz FTX novčanika pod sumnjivim okolnostima", ali nisu mogli da potvrde da su tokeni ukradeni.

"Jaz od osam milijardi dolara između potraživanja i imovine, sada kada je FTX nesolventan, biće okidač za domino efekat, koji će dovesti do niza bankrota investitora povezanih sa FTX-om ili prinuđenosti da prodaju imovinu. Na nelikvidnom tržištu, to će izazvati novu rundu pada vrednosti kripto valuta", smatra Alan Vong, menadžer hongkonške berze digitalne imovine.

Tržište kriptovaluta počelo je da se urušava posle objave "Bajnensa" da neće pomoći FTX-u da stabilizuje poslovanje. Vrednost bitkoina pala je na ispod 16.000 dolara, prvi put za dve godine, dok je FTX-ov token FTT izgubio oko 91 odsto vrednosti početkom ove sedmice i vredeo je svega oko dva dolara.

U zahtevu za bankrot, FTX je naveo da ima 10 do 50 milijardi dolara u imovini, dugove u istom finansijskom rasponu i više od 100.000 poverioca.

Američki regulator za hartije od vrednosti istražuje poslovanje kompanije i njeno rukovanje sredstvima klijenata zbog krize u likvidnosti, a pod lupom su i aktivnosti poput kripto kreditiranja, kažu nezvanični izvori.

image