Svet

Krah kriptoberze izbacio iz igre drugog najvećeg donatora američkih demokrata

Sem Bankman-Frid bio je drugi najveći pojedinačni donator stranke američkog predsednika, posle Soroša
Krah kriptoberze izbacio iz igre drugog najvećeg donatora američkih demokratawww.globallookpress.com © Rafael Henrique/Keystone Press Agency

Pad kriptoberze FTX osim što je uneo haos u tržište kriptovaluta i koštao osnivača Sema Bankmana-Frida milijarde dolara, bacio je senku i na Vašington.

Naime, Bankman-Frid (30) bio je glavna sila u demokratskoj politici i drugi najveći pojedinačni donator stranke u izbornom ciklusu 2021–2022, pokazuju podaci neprofitne istraživačke grupe "Open sikrets" koja prati kretanje novca u američkoj politici.

Nekadašnji broker sa Volstrita dao je demokratama 39,8 miliona dolara. Više od njega dao je samo Džordž Soroš (oko 128 miliona dolara). Osim toga, Bankman-Frid je obećao je da će potrošiti mnogo više da pomogne demokratama i najavio je da će u maju dati više od 100 miliona dolara, dok će za predsedničke izbore 2024. "plavi" dobiti čak milijardu dolara.

To sada ne deluje verovatno, ocenjuje magazin "Forčun". Bankman-Frid je još prošlog meseca rekao za "Politiko" da su mu predviđanja bila "glupa", a početkom sedmice njegova neto vrednost pala je sa 15,6 milijardi dolara na potencijalno ispod milijardu dolara, što je "Blumberg" nazvao najvećim jednodnevnim kolapsom ikada viđenim među milijarderima. U kriptosferi sada kruže glasine da bi mogao čak i da bankrotira.

Federalni regulatori sada navodno istražuju FTX kako bi utvrdili da li je naneo štetu klijentima ili prekršio finansijske propise nakon pada berze sa koje je samo u jednom danu povučeno pet milijardi dolara.

Iako je delovalo da će rivalska berza "Bajnens" priskočiti u pomoć, odustali su od ponude a cene kriptovaluta, naročito bitkoina, su se strmoglavile.

Budućnost kriptotržišta sada se čini neizvesnom ali i potencijalno nezgodnom za demokrate koji su izvukli ogromne donacije od kripto milijardera, istovremeno radeći na regulaciji ovog tržišta.

Bankman-Frid je bio glavni donator predsednika Džozefa Bajdena na izborima 2020. i glavni je donator političkog komiteta PAK koji je podržao demokratske kandidate kao što su Piter Velč, koji će posle međuizbora postati senator Vermonta, i Robert Menendez iz Nju Džerzija, koji je sebi obezbedio mesto u Predstavničkom domu.

Zbog toga neke demokrate razmatraju kako da priđu problemu FTX-a.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je da je "pametna regulacija kriptovaluta zaista potrebna" i da će Bajdenova administracija i relevantne vladine agencije pratiti situaciju kako se bude razvijala, dodajući da kriptovalute utiču na obične Amerikance.

U sredu uveče, demokratska senatorka Elizabet Voren je poručila da "kolaps jedne od najvećih kripto platformi pokazuje koliki deo industrije izgleda kao dim i ogledala."

Potrebna nam je agresivnija primena i nastaviću da forsiram da se primeni zakon kako bi zaštitio potrošače i finansijsku stabilnost, dodala je ona.

Potrebna nam je agresivnija primena i nastaviću da forsiram da se primeni zakon kako bi zaštitio potrošače i finansijsku stabilnost, dodala je ona.

image