Ekonomija

Radno vreme za Dan primirja: Dežurne pošte i apoteke, i kako će saobraćati gradski prevoz (SPISAK)

Biće izmena u režimu rada u nekim ustanovama, apotekama i poštama, dok će pijace raditi uobičajeno
Radno vreme za Dan primirja: Dežurne pošte i apoteke, i kako će saobraćati gradski prevoz (SPISAK)www.globallookpress.com © Robert B. Fishman

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, ove godine se obeležava u subotu, pa neće biti drastičnih izmena radnog vremena uslužnih objekata kao prethodnih godina, kada je to bilo radnim danom.

Ipak, biće izmena u režimu rada u nekim ustanovama, apotekama, poštama, dok gradske pijace rade nepromenjeno.

Svi trgovinski lanci i većina malih trgovinskih radnji koje prodaju hranu radiće po uobičajenom radnom vremenu za subotu. U redovnom režimu biće i tržni centri u prestonici.

"Na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra, dežurni prodajni objekti moraju da rade najmanje od 9 do 12 časova, dok nespecijalizovani trgovinski formati u kojima se obavlja trgovina na malo, pretežno neprehrambenog asortimana, kao i posebni trgovinski formati mogu biti zatvoreni", saopštili su iz Sekretarijata za privredu.

Oni navode da su dežurni prodajni objekti koji u vreme državnih i drugih praznika obavljaju delatnost, dužni da raspored, početak i završetak radnog vremena istaknu na vidnom mestu objekta, najmanje tri dana pre dana državnog i drugog praznika.

Sekretarijat za javni prevoz je saopštio da će se na svim linijama gradskog prevoza na Dan primirja u Prvom svetskom ratu primenjivati redovi vožnje za subotu.

Benzinske stanice

Iz Sekretarijata za privredu navode da će benzinske stanice u vreme državnog praznika, na državnim putevima I i II reda i opštinskim putevima na teritoriji grada Beograda raditi od 00 do 24 časa, a ostale benzinske stanice u gradu najmanje od 6 do 20 časova.

Pijace

Sve pijace u sistemu Javnog komunalnog preduzeća "Beogradske pijace" će 11. novembra, na državni praznik – Dan primirja u Prvom svetskom ratu, raditi uobičajeno, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Zelene pijace i pijaca cveća "Krnjača" radiće od 6 do 19 časova, pijaca "Palilula" od 7 do 21 čas, dok će otvoreni tržni centri raditi od 8 do 16 časova. Garaže i parking prostori koji se nalaze u okviru pijaca radiće po ustaljenom radnom vremenu.

Pošte

"Na državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u subotu 11. novembra radiće dežurne pošte", saopštili su iz "Pošte Srbije".

Na spisku je ukupno 66 dežurnih pošta širom Srbije, dok će u Beogradu raditi 12 filijala. 

Parkiranje

JKP "Parking servis" Beograd neće kontrolisati i naplaćivati parkiranje u zoniranim delovima grada zbog obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

U subotu će biti zatvoreni i šalteri za rad sa strankama u ulicama Takovska 31 i Mileševska 51 i Bulevaru Milutina Milankovića 134g.

Sve javne garaže, posebna i SMS parkirališta biće otvoreni na dan praznika i radiće po uobičajenom sistemu naplate, kao i Služba za prenos vozila.

"Od ponedeljka, 13. novembra, naplata i kontrola parkiranja u zoniranim delovima grada, kao i svi šalteri Korisničkog servisa, radiće po uobičajenom radnom vremenu", saopštili su iz "Parking servisa".

Apoteke

Tokom praznika će od 00 do 24 biti otvoreno pet objekata Apoteka Beograd u prestonici:

"Prvi maj" – Kralja Milana 9, Stari grad
"Sveti Sava" – Nemanjina 2, Savski venac
"Zemun" – Glavna br.34, Zemun
"Bogdan Vujošević" – Bulevar maršala Tolbuhina 30, Novi Beograd
"Gornji Grad" – Dr Đorđa Kovačevića 27, Lazarevac 

Ostale apoteke koje će dežurati su:

"Mr Matej Ivanović" – Knez Mihajlova 27, Stari grad, (od 11 do 20 časova)

Radno vreme od 08 do 18 časova imaće apoteke: 

"Palilula" – Knez Danilova 16
"Mag.farm. Ljiljana Vićentijević" - Koste Manojlovića 6, Borča
"Braća Kovač" – Krivolačka 4, Voždovac
"Dr Simo Milošević" – Patrisa Lumumbe 41, Palilula
"Đuro Đaković"– Majke Kujundžić bb, Zvezdara
"Radomir Nikolić" – Srpskih udarnih brigada 6, Rakovica

"Obrenovac 1" -Vojvode Mišića 231
"Kosmaj 1" – Kraljice Marije 15, Mladenovac

Od 08 do 15 časova će raditi apoteke:

"Batajnica" – Majora Zorana Radosavljevića 4, Batajnica
"Sopot" – Jelice Milovanović 2, Sopot
"Kalenić"– Novopazarska 43,(ulaz iz Maksima Gorkog 21)
"Kaluđerica"- Kralja Petra
"Profesor Miloš Mladenović"-Nehruova 53

Apoteka "Čukarica" – Kozačinskog 1 će biti otvotrena od 08 do 16 časova, dok će skoro sve privatne apoteke raditi po redovnom radnom vremenu tokom praznika.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu je dan kapitulacije Nemačke i obeležava se kao državni praznik u Republici Srbiji. Ovaj datum podseća na dan kada su, 11. novembra 1918. godine u železničkom vagonu u Kompjenju, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat. Ovaj državni praznik se u Srbiji proslavlja od 2012. godine.

image