Ekonomija

Sijarto i Handanović: Balkanski tok siguran izvor snabdevanja za Srbiju i Mađarsku

Ministarka energetike je rekla da su zalihe gasa koji Srbija skladišti u Mađarskoj veće nego prošle godine i da u ovom trenutku iznose oko 680 kubnih metara, što predstavlja dodatnu sigurnost i bezbednost za naše građane i privredu u toku ove zime i grejne sezone
Sijarto i Handanović: Balkanski tok siguran izvor snabdevanja za Srbiju i Mađarsku© https://rt.rs/ekonomija/59244-ruska--nafta-druzba-naftovod-srbija-madjarska/

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas, posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom, da imamo podršku Mađarske u snabdevanju gasom, kao i dodatne količine uskladištenog gasa u toj zemlji za potrebe Srbije zahvaljujući dobroj saradnji.

"Mađarska je naša prijateljska zemlja sa kojom imamo izuzetne odnose posebno u sferi energetike gde pričamo o puno zajedničkih tema i oslanjamo se jedni na druge u ovim neizvesnim vremenima", rekla je Đedović Handanović u Palati Srbija.

Naglasila je da je Mađarska partner sa kojim imamo čvrstu saradnju i na koga moramo da računamo.

"Imamo dodatne količine gasa uskladištene u Mađarskoj zahvaljujući dobroj saradnji. One su veće nego prošle godine i u ovom trenutku iznose oko 680 kubnih metara gasa, što predstavlja dodatnu sigurnost i bezbednost za naše građane i privredu u toku ove zime i grejne sezone", istakla je ministarka.

Ona je rekla da Mađarska računa na Balkanski tok koji prolazi kroz Srbiju, i koji je završen pre konflikta u Ukrajini.

"To je siguran izvor snabdevanja za Srbiju i Mađarsku. Razgovarali smo o uvođenju takse u Bugarskoj na tranzit gasa koja ugrožava sigurnost snabdevanja i međunarodne ugovore, kao i o merama koje se mogu preduzeti kako bismo zaštitili pozicije naših zemalja. Pokušaćemo da u razgovoru sa bugarskom stranom prevaziđemo ovaj izazov", rekla je Đedović Handović.

Sijarto: Korak Bugarske neprihvatljiv

Ministar Sijarto je istakao da Mađarska izuzetno ceni saradnju sa zemljama koje doprinose njenoj energetskoj bezbednosti.

"Srbija pomaže Mađarskoj da budemo energetski snabdeveni i sigurni", naglasio je Sijarto.

Kako je rekao, region se suočava sa ozbiljnim izazovima i zato je u ovom periodu bezbednost snabdevanja energentima važnija nego ranije.

Mađarski ministar je rekao da je Bugarska zemlja članica EU koja dovodi u opasnost energetsko snabdevanje, a da Srbija koja nije član to ne čini.

"Korak Bugarske (taksa na tranzit gasa) je neprihvatljiv", naglasio je mađarski ministar.

image