Ekonomija

Panika se širi kripto platformama

Krah kripto berze FTX izazvao je paniku po kripto platformama, nateravši mnoge da povuku svoje uloge
Panika se širi kripto platformamawww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Posledice brzog kolapsa FTX berze kriptovaluta mogle bi dovesti do toga da se više kompanija u industriji suoči sa ozbiljnim problemima likvidnosti. Platforma "Džemini" (Gemini) već je prijavila da je veliki broj korisnika povukao svoja sredstva.

Prema podacima platforme za analizu blokčejna "Nansen", u proteklih sedam dana, "Džemini" je registrovao 682 miliona dolara neto odliva, sa 485 miliona dolara koliko je povučeno u poslednja 24 sata istraživanja.

Kompanija, koju su osnovala braća Kameron i Tajler Vinklevos, pokušala je da smiri kripto investitore, najavivši da će zaustaviti povlačenja sa "ern" (earn) računa koji daju kamatu. Njihov kreditni partner za te račune je "Dženisis", jedan od najstarijih i najpoznatijih kripto brokera.

"Svesni smo da je 'Dženesis global' pauzirao isplate i da neće moći da isplate kupce u okviru ugovora o nivou usluge od pet radnih dana", saopštili su iz "Džeminija" i dodali da rade na tome da pomognu klijentima da iskoriste svoja sredstva iz "ern" programa "što je pre moguće".

Kripto berza "Dženesis" je u sredu potvrdila da je zaustavila povlačenje sredstava klijenata i izdavanje novih zajmova zbog panike investitora.

Dva dana pre nego što je FTX podneo zahtev za bankrot, Kameron Vinklevos je uputio slabo prikrivenu kritiku berzi, navevši: "Ne radimo ništa sa vašim sredstvima osim ako nas niste izričito ovlastili i uputili da to radimo. Regulatorni nadzor je važan jer obezbeđuje da kompanije kao što je 'Džemini' rade ono što kažu da rade."

Nekada velika brokerska kuća za trgovanje kriptovalutama, FTX je otkrio da bi mogao da ima čak milion investitora koji će želeti da nadoknade svoje gubitke.

Nesolventnost FTX-a je posledica nedostatka likvidnosti koja je otkrivena kada su klijenti pokušali da povuku sredstva sa platforme. Agencija Rojters prenosi, pozivajući se na izvore, da je manjak zapravo rezultat toga što je osnivač FTX-a Sem Bankman-Frid prebacio 10 milijardi dolara sredstava klijenata sa platforme svojoj firmi za trgovinu kriptovalutama, "Alameda".

Američki regulatori trenutno istražuju da li su Bankman-Frid i njegovi saradnici zloupotrebili sredstva klijenata.

image