Ekonomija

"Čajna dejli" otkriva: Od početka godine Kini isporučene rekordne količine ruskog gasa

Kineski medij napominje da je od puštanja gasovoda u rad pre četiri godine prevezeno više od 50 milijardi kubnih metara prirodnog gasa
"Čajna dejli" otkriva: Od početka godine Kini isporučene rekordne količine ruskog gasawww.globallookpress.com © Costfoto/Keystone Press Agency

Od početka godine, više od 20 milijardi kubnih metara gasa isporučeno je Kini duž istočne rute gasovoda Kina-Rusija, što je rekordna količina, piše "Čajna dejli", pozivajući se na podatke Kineske nacionalne naftne korporacije.

Napominje se da je od puštanja gasovoda u rad pre četiri godine prevezeno više od 50 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

"Protočni kapacitet gasovoda se postepeno povećavao od početka rada. Očekuje se da će se dodatno povećati 2024. godine, što će značajno uvećati mogućnost isporuke prirodnog gasa", navodi se u saopštenju kineske državne kompanije.

"Gasprom" Kinu gasom snabdeva preko istočne rute gasovoda "Snaga Sibira" od kraja 2019. i 2020. godine iznosile su 4,1 milijardu kubnih metara, u 2021. povećane su na 10,4 milijarde, a planirani godišnji kapacitet od 38 milijardi kubnih metara trebalo bi da bude dostignut do 2025. godine.

U decembru prošle godine, kineska novinska agencija je, pozivajući se na Kinesku nacionalnu naftnu korporaciju, izvestila je da je Kina na svojoj teritoriji završila proširenje gasovoda "Snaga Sibira" za snabdevanje ruskim gasom Šangaja, koji se nalazi na istočnoj obali države.

image