Ekonomija

Rusiji ni sledeće godine ne preti recesija: Ciklus zatezanja monetarne politike se bliži kraju

Centralna banka Rusije je peti uzastopni put povećala kamatnu stopu sa 15 na 16 odsto
Rusiji ni sledeće godine ne preti recesija: Ciklus zatezanja monetarne politike se bliži krajuwww.globallookpress.com © Svetlana Vozmilova

Centralna banka Rusije je povećala kamatnu stopu s 15 na 16 odsto na godišnjem nivou. Odluka je doneta na sednici Saveta direktora CB, a u pitanju je peto uzastopno povećanje kamatne stope, sa kojim se počelo u julu.

Povećanje je objašnjeno visokim inflacionim pritiskom, budući da su se povećala inflaciona očekivanja stanovništva, ali i očekivanja cena preduzeća. To je povezano i sa tim što je znatno brže nego što je to očekivano u zemlji porasla potražnja za određenim proizvodima, na šta preduzeća nisu uspela da odgovore ubrzanom proizvodnjom.

"Povratak inflacije cilju za 2024. godinu i njena dalja stabilizacija do nivoa oko četiri odsto pretpostavljaju dugačak period održavanja zategnutih monetarnih uslova u privredi", navodi se u saopštenju CB RF.

Inflacija će na kraju godine, kako se očekuje, biti u dijapazonu od sedam do sedam i po odsto.

Očekuje se da će rast BDP-a biti veći od tri odsto, što je u četvrtak rekao i predsednik Rusije Vladimir Putin. Privredna aktivnost je u trećem kvartalu ove godine porasla znatno brže nego što se očekivalo, a ova dinamika primećena je i u poslednjem, četvrtom kvartalu, pokazuju podaci banke.

Nezaposlenost je, takođe, bila na više nego na dobrom nivou: pokazatelj se ponovo spustio do istorijskog minimuma.

Kasnije tokom dana, predstavnica CB RF Elvira Nabiulina poručila je da se "ciklus zatezanja monetarne politike bliži kraju". Dodala je da će se kamatna stopa spuštati ili podizati tako da se njenim prilagođavanjem inflacija do kraja 2024. dovede do ciljanog nivoa i istakla da ruska ekonomija neće doživeti recesiju ni sledeće godine, budući da se predviđa rast BDP-a.

Govoreći o stranim valutama, Nabiulina je poručila da je udeo "toksičnih" valuta opao: početkom godine njihov udeo je iznosio oko 50 odsto, a danas - manje od 25 odsto. 

image