Ekonomija

"Blumberg": Stanje u nemačkoj ekonomiji sve gore, malo nade za oporavak

Ekonomija je veoma loša, rekao je predsednik instituta „Ifo“ Klemens Fuest, čekamo na oporavak, ali on nikako ne dolazi
"Blumberg": Stanje u nemačkoj ekonomiji sve gore, malo nade za oporavakwww.globallookpress.com © FrankHoermann/SVEN SIMON

Nemačka poslovna očekivanja su se pogoršala, što smanjuje nade u oporavak početkom sledeće godine, izveštava "Blumberg".

Pokazatelj poslovnih očekivanja instituta "Ifo" u prethodnom mesecu pao je sa 85,1 na 84,3 u decembru. Analitičari su ranije predviđali blagi rast.

"Ekonomija je veoma slaba," rekao je predsednik instituta "Ifo" Klemens Fuest. "Čekamo na oporavak, ali on nikako ne dolazi, što je veoma zabrinjavajuće." "Nemačka bi u drugoj polovini godine mogla da se nađe u recesiji, jer su i dalje prisutne geopolitičke napetosti, što dalji pad čini verovatnim", dodao je Fuest.

Situacija oko budžeta za narednu godinu samo povećava neizvesnost. "Problem je u činjenici da postoji mnogo neizvesnosti oko buduće ekonomske politike", izjavio je Fuest. "Potrebna je ubedljiva ekonomsko-politička strategija za oporavak, a takva strategija potpuno izostaje."

Najteže stanje u nemačkoj ekonomiji je u sektoru usluga.

Bundesbanka i dalje očekuje rast sledeće godine, jer se prihodi domaćinstava poboljšavaju. Međutim, Bundesbanka je za nemačku ekonomiju 2024. predvidela samo blagi rast od 0,4 odsto.

Nemačka ekonomija je najviše pogođena politikom povećanja kamatne stope Evropske centralne banke.

image