Svet

Rešena kriza: Nemačka vlada postigla dogovor o budžetu za 2024.

Lideri vladajućih partija obećali su da će nastaviti da podržavaju Ukrajinu i finansiraju tranziciju prema čistoj energiji
Rešena kriza: Nemačka vlada postigla dogovor o budžetu za 2024.Getty © Michele Tantussi / Stringer

Lideri nemačke tropartijske vladajuće koalicije dogovorili su novi nacrt budžeta za sledeću godinu nakon višenedeljnih napetih pregovora koji su gurnuli zemlju u političku i fiskalnu krizu.

"Vlada se drži svojih ciljeva", rekao je kancelar Olaf Šolc u Berlinu. Ali, dodao je, "takođe je jasno da moramo da se zadovoljimo sa znatno manje novca da bismo postigli ove ciljeve".

Šolc je obećao da će Nemačka nastaviti da ispunjava obaveze u cilju promovisanja zelene tranzicije industrije zemlje i pružanja vojne pomoći Ukrajini. Ali on je takođe rekao da će vlada morati da obuzda potrošnju kako bi popunila finansijski jaz koji se procenjuje na 17 milijardi evra za 2024. godinu, prenosi "Politiko".

Taj jaz se pojavio nakon što je prošlomesečna presuda najvišeg suda u zemlji napravila rupu od 60 milijardi evra u državnim finansijama. Presuda je takođe ograničila mogućnost vlade da povlači novac iz posebnih fondova uspostavljenih kako bi se izbeglo ograničenje deficita od 0,35 odsto BDP-a osim u vremenima krize.

Šolc je, ipak, ostavio otvorena vrata za potencijalnu suspenziju duga za 2024. ako sukob u Ukrajini eskalira ili ako saveznici poput SAD smanje svoju podršku. Takav scenario, kaže, zahtevao bi od Nemačke da poveća svoju pomoć.

image