Svet

Ministar otkazao put zbog krize budžeta koja trese Nemačku: Kako zakrpiti rupu od 17 milijardi evra?

Ministar ekonomije Robert Habek je trebalo da odleti u Dubai večeras da bi prisustvovao KOP28, a zatim u Oman, Izrael i Saudijsku Arabiju
Ministar otkazao put zbog krize budžeta koja trese Nemačku: Kako zakrpiti rupu od 17 milijardi evra?Getty © Sean Gallup

Nemački ministar ekonomije Robert Habek ne putuje u Dubai na konferenciju o klimi KOP28 jer je potreban Nemačkoj da nastavi pregovore o budžetu za 2024, saopštio je portparol nemačke Vlade.

Habek je trebalo da odleti u Dubai večeras da bi prisustvovao KOP28, a zatim u Oman, Izrael i Saudijsku Arabiju, preneo je Rojters.

Međutim, nemački kancelar Olaf Šolc ga je zamolio da odloži put i da prioritet razgovorima u koalicionoj vladi o tome kako da se reši deficit od 17 milijardi evra u budžetu za 2024. godinu, nastao odlukom Ustavnog suda prošlog meseca. I nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok i Šolc prisustvovali su konferenciji KOP28 koja je počela 30. novembra i traje do 12. decembra.

Presuda Ustavnog suda Nemačke da vlada te zemlje ne sme da preraspodeli 60 milijardi evra neiskorišćenih fondova iz perioda pandemije korona virusa izazvao je pravu političku buru, koja bi mogla da ima dalekosežne posledice. Presuda je izazvala pravi haos u Berlinu.

Vlada je odlučila da zamrzne sve nove izdatke, pre svega one povezane sa obnovljivom energijom, dok ne odluči da li će pokušati da ukine tzv. kočnicu duga ili će skresati potrošnju u drugim oblastima.

Pošto je vlada već odredila namenu za novac koji odlukom suda više ne može da koristi, ministar finansija Kristijan Lindner sada mora da izađe na kraj sa rupom u budžetu i to svega nekoliko dana pre nego što bi Bundestag trebalo da glasa o izdacima za sledeću godinu.

Glavna "žrtva" presude mogli bi da budu projekti tranzicije na održive izvore energije, koje je vlada promovisala kao rešenje ekonomske krize nastale obustavom uvoza energenata iz Rusije.

image