Svet

Koliko će još Nemačka i SAD moći da pomažu Ukrajini?

Majkl Kimidž, stručnjak za američko-ruske odnose na Katoličkom univerzitetu Amerike, kaže da pobeda Ukrajine nije na vidiku
Koliko će još Nemačka i SAD moći da pomažu Ukrajini?Getty © Handout / Handout

Sjedinjene Američke Države i Nemačka, dve zemlje koje pružaju najveću vojnu pomoć Ukrajini, obećale su nastavak podrške, dok je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski objavio da je njegov glavni cilj da osigura međunarodnu pomoć za narednu godinu.

Međutim, eksperti upozoravaju da SAD i Nemačka rizikuju da budu viđene kao zemlje koje su previše uključene u rat u Ukrajini.

Nakon što se vratio iz iznenadne posete Kijevu, sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin održao je sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, gde je pohvalio nepokolebljivu posvećenost te grupe Ukrajini.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus takođe je posetio Ukrajinu prošle nedelje, gde je najavio još jedan veliki paket vojne pomoći u vrednosti oko 1,4 milijarde dolara.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je potom da je pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da okonča "invaziju na Ukrajinu i povuče svoje trupe" kako bi rat bio konačno završen.

Putin je učestvovao na virtuelnom sastanku lidera Grupe 20 i istakao da Rusija nikada nije odbila mirovne pregovore sa Ukrajinom. Međutim, zapadni lideri i eksperti kažu da Putin nije pokazao interesovanje za bilo kakve pregovore o okončanju rata.

Neki eksperti su izrazili zabrinutost da bi se dve najveće pristalice Ukrajine, Sjedinjene Države i Nemačka, mogle dovesti u vezu sa zastojem u ukrajinskom vojnom napredovanju.

Majkl Kimidž, stručnjak za američko-ruske odnose na Katoličkom univerzitetu Amerike, kaže da pobeda Ukrajine nije na vidiku.

"Rusija i dalje drži oko 17 odsto teritorije Ukrajine, rapidno povećava svoj budžet za odbranu i još ima neiskorišćene ljudske kapacitete u ratu", naglasio je.

image