Ekonomija

Država ove godine izdala 50.397 dozvola za rad strancima: Najviše Rusima

Najviše radnih dozvola izdato je državljanima Ruske Federacije, potom Kine, Turske, Indije i Nepala. Rusima je izdato 19.645 radnih dozvola
Država ove godine izdala 50.397 dozvola za rad strancima: Najviše Rusimawww.globallookpress.com © Cfoto

Za pultom voždovačkog kioska u kojem se peku pljeskavice i ostalo roštiljsko meso stoji radnica s Filipina, a za volanom gradskog autobusa sedi vozač rodom s Šri Lanke. Ove jeseni jabuke su brali Egipćani, mahom po Vojvodini, a viđeni su i u hladnjačama s malinama po zapadnoj Srbiji. Dostavljanje hrane na kućnu adresu uveliko obavljaju Uzbekistanci. Higijeničari i spremačice stižu iz Nepala.

Puteve, zgrade, mostove, što je već godinama standardna slika u Srbiji - grade ljudi iz Indije, Kine i Turske.

Prognoze stručnjaka da će u našoj zemlji do kraja ove godine biti izdato 50.000 radnih dozvola stranim državljanima na kraju su se i obistinile. Prema najnovijim podacima Ministarstva za rad i zapošljavanje, nadležne filijale Nacionalne službe za zapošljavanje ukupno su izdale 50.397 dozvola za rad stranim državljanima u Srbiji.

"Od tog broja 9.525 su žene. Najviše radnih dozvola izdato je državljanima Ruske Federacije, potom Kine, Turske, Indije i Nepala. Rusima je izdato 19.645 radnih dozvola", navode u Ministarstvu.

Prema podacima NSZ, u Srbiji je od početka godine radno angažovano 10.198 Kineza, kao i 4.946 državljana Turske, 4.914 radnika iz Indije i 1.074 iz Nepala.

Na sezonskim poslovima u poljoprivredi od početka godine je bilo angažovan 1.091 stranac. 

image
VV inauguration
banner