Ekonomija

Đedović: Ključne promene u EPS-u do maja, završava se restrukturiranje

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je izjavila da EPS od početka godine nije uvozio, već da je samo izvozio struju i dodala da je u prvih devet dana prodato 78 gigavat sati za 6,7 miliona evra
Đedović: Ključne promene u EPS-u do maja, završava se restrukturiranje© TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Plan restrukturiranja "Elektroprivrede Srbije", koji će obuhvatiti ključne promene u operativnim i finansijskim procesima, biće završen do maja. EPS mora da radi na smanjivanju troškova i povećanju proizvodnje, neophodni su i bolje planiranje i realizacija investicija, kao i svakodnevni rad na poboljšanju likvidnosti, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, u intervjuu za "Politiku".

Ministarka je navela da EPS od početka godine nije uvozio, već da je samo izvozio struju i dodala da je u prvih devet dana prodato 78 gigavat sati za 6,7 miliona evra.

"Trenutna projekcija cene za kompletnu 2024. godinu je oko 90 evra po megavat satu, što je 180 evra manje u odnosu na ostvarene spot cene u Srbiji u 2022. godini. Smanjenje cene struje na tržištu imaće i uticaj na smanjenje budućih prihoda EPS-a potencijalnom zato je važno da se kompanija uspešno transformiše da bi pre svega bila efikasnija i produktivnija i da bi smanjila troškove tamo gde je neophodno", rekla je ministarka energetike.

Ona je istakla da je "Elektroprivreda Srbije" u 2023. postigla "istorijski rezultat". Navela je da će dobit kompanije premašiti 96 milijardi dinara i da se sve obaveze izmiruju na vreme, kao i da u budžetu Srbije za 2024. godinu nisu planirane subvencije za EPS.

"Zimu smo dočekali spremni, remonti su završeni na vreme, kao i revitalizacija poslednjeg agregata naše najveće hidroelektrane 'Đerdap '. Deponije uglja su pune, dok su akumulacije vode najveće u poslednjih pet-šest godina. Ali pred nama je još posla kada je reč o reformi EPS-a", poručila je Dubravka Đedović Handanović.

Ona je rekla da su finansijski rezultatu pre svega posledica boljeg planiranja i realizacije zacrtanih ciljeva, ali i početka procesa transformacije koji je doneo poboljšanje u upravljanju.

"Ne treba zaboraviti da bi bez pomoći države koja je bila izuzetno značajna u 2022. i 2023, bez subvencija, pozajmica i garancija države u korist EPS-a, oporavak kompanije bio nemoguć", rekla je ministarka.

image