Srbija i Balkan

Izmenjena Uredba o energetski ugroženom kupcu: Kako do manjih računa za struju, gas i grejanje?

Mnogim građanima je sve teže da plaćaju račune zbog poskupljenja struje i gasa, ali i dalje je malo onih koji su se prijavili za popuste koje država daje
Izmenjena Uredba o energetski ugroženom kupcu: Kako do manjih računa za struju, gas i grejanje?Getty © Sean Gallup / Staff

Vlada Srbije je usvojila izmene Uredbe o energetski ugroženom kupcu, a one se odnose na penzionere sa najnižim primanjima.

Pravo na umanjene račune za električnu i toplotnu energiju, kao i za gas od januara će imati najstariji građani čije penzije nisu veće od 24.987,67 dinara, dok je prethodnim propisom taj prag bio 21.766,26 dinara.

Ranijom izmenom Uredbe u oktobru, Vlada Srbije je omogućila da penzioneri koji imaju ugovor o snabdevanju električnom energijom na svoje ime, sa najnižim primanjima, imaju pravo na dodatno umanjenje računa u iznosu od 1.000 dinara tokom grejne sezone.

Tada je omogućeno i da se pravo na umanjenje računa stiče po službenoj dužnosti, kroz razmenu podataka između nadležnih institucija, što znači da penzioneri koji imaju najmanja mesečna primanja ne moraju da se prijavljuju, već da će im računi automatski biti umanjeni.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je rekla da je nakon te izmene Uredbe oko 87.000 penzionera ostvarilo pravo na umanjenje računa, dok je pre toga ukupno samo 72.000 građana iz svih kategorija na koje se olakšice odnose imalo status energetski ugroženog kupca. Nadležni su ranije procenili da u Srbiji oko 190.000 građana ima pravo na ovu subvenciju, ali da povlastice koristi tek svaki treći.

Osim penzionera, umanjenje računa mogu dobiti i primaoci socijalne pomoći, roditeljskog dodatka, tuđe nege i pomoći, ali i druge porodice u zavisnosti od prihoda i broja članova, ali i na osnovu zdravstvenog stanja člana domaćinstva.

Mnogim građanima je sve teže da plaćaju račune zbog poskupljenja struje i gasa, ali i dalje je malo onih koji su se prijavili za popuste koje država daje. U lokalnim samoupravama kažu da je interesovanje veće nego ranije, ali napominju da povlastice i dalje ima mali broj socijalno ugroženih domaćinstava. Po svemu sudeći, nekima je komplikovana procedura, a mnogi ne znaju da imaju pravo na umanjenje računa.

"Potrošačima koji su zbog svog socijalno-ekonomskog statusa inače ugroženi mnogo znači svaki kilovat, naročito posle nekoliko poskupljenja energenata u prethodnom periodu. To je dobra mera, ali je problem što građani i dalje nisu dovoljno dobro informisani, kako mogu ostvariti svoja prava, koji je postupak i ko je nadležan. Treba raditi na informisanju potrošača generalno o tim prednostima i samom postupku ostvarivanja njihovih prava u skladu sa tom Uredbom", kaže za RT Balkan Mladen Alfirović, pravnik i stručnjak za prava potrošača.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike navode da je ove godine povećan iznos budžetskih sredstava za zaštitu energetski ugroženih građana sa 1,3 milijarde dinara na četiri milijarde dinara.

Ove godine je pravo na dobijanje statusa ugroženog kupca prošireno na primaoce uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica, a omogućeno je i da seosko domaćinstvo može steći status ugroženog kupca.

Za određivanje ukupnog mesečnog prihoda domaćinstva uzimaju se u obzir sva primanja i prihodi pojedinca i porodice, tako da za domaćinstva sa jednim članom iznose do 23.225,54 dinara, za porodice sa četiri člana 63.982,27 dinara, za domaćinstva sa šest članova do 91.153,43 dinara, za ona sa više od šest članova za svakog dodatnog člana dodaje se 13.585,58 dinara.
Ugroženi građani zahteve podnose opštinama i gradovima u mestu prebivališta, a lokalna samouprava je dužna da u roku od mesec dana odgovori na zahtev, kao i da podatke o energetski ugroženim kupcima dostavi energetskom snabdevaču svakog meseca.

Koliko račun može biti manji?

Ovaj status, u zavisnosti od broja članova domaćinstva, omogućava besplatnih najmanje 120, a najviše 250 kilovat-sati mesečno struje, od 359 do 770 kubika gasa u grejnoj sezoni ili od 40 do 60 posto umanjenja računa za daljinsko grejanje.

Energetski ugroženi kupac stiče pravo na umanjenje mesečne obaveze za električnu energiju za jednočlano domaćinstvo do 120 kilovat-časova mesečno, za dvočlano i tročlano do 160 kilovat-časova, za četvoročlano i petočlano domaćinstvo do 200 kilovat-časova mesečno i za šestočlano i veće domaćinstvo do 250 kilovat-časova mesečno.

Energetski ugrožena domaćinstva koja koriste prirodni gas za januar, februar, mart, oktobar, novembar i decembar mogu računati na popust za potrošnju kod jednočlanog domaćinstva do 359 kilovat-časova mesečno, za dvočlano i tročlano domaćinstvo do 462 kilovat-časova, za četvoročlano i petočlano domaćinstvo do 616 kilovat-časova i za šestočlano i veće domaćinstvo do 770 kilovat-časova mesečno.

Za isporučenu toplotnu energiju umanjanje mesečnog računa je za jednočlano domaćinstvo 60 procenata, za dvočlano i tročlano domaćinstvo 50 odsto, za četvoročlano i petočlano domaćinstvo 45 procenata i za šestočlano i veće domaćinstvo 40 procenata mesečnog računa.

Pravo na umanjenje računa može se ostvariti bez obzira na prethodni dug za električnu energiju, prirodni gas ili toplotnu energiju.

image