Ekonomija

Inflacija u decembru skoro prepolovljena u odnosu na 2022: Da li ste primetili šta je pojeftinilo?

Prosečna godišnja inflacija u 2023. godini, prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, iznosila je 12,1 odsto, posmatrano i na mesečnom nivou pokazuje znake popuštanja, pa je u decembru iznosila 0,1 odsto
Inflacija u decembru skoro prepolovljena u odnosu na 2022: Da li ste primetili šta je pojeftinilo?www.globallookpress.com © Alexander Legky

Međugodišnja inflacija je nastavila da usporava i u decembru je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, iznosila 7,6 odsto što je gotovo dvostruko niže nego na kraju 2022. godine, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS), uz ocenu da je decembarska inflacija nešto niža od očekivanja NBS iz novembarske projekcije.

Smanjenju inflacije je u najvećoj meri doprineo nastavak usporavanja rasta cena hrane, kao i cena proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije, odnosno indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta, tj. onih komponenata koje su i u prethodnim mesecima najviše delovale na usporavanje inflacije.

Prosečna godišnja inflacija u 2023. godini, prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, iznosila je 12,1 odsto, posmatrano i na mesečnom nivou pokazuje znake popuštanja, pa je u decembru iznosila 0,1 odsto, što je njen najniži mesečni nivo u 2023. godini, izuzimajući julsku deflaciju.

Dobar rod spušta cene

Iz NBS su naveli da su cene hrane i bezalkoholnih pića u proseku blago porasle u decembru, 0,2 odsto, uz podjednak doprinos cena neprerađene i prerađene hrane.

Međugodišnje posmatrano, rast cena hrane i bezalkoholnih pića je, nakon povratka na jednocifreni nivo u novembru, dodatno usporio u decembru i iznosio je 8,4 odsto.

Popuštanje troškovnih pritisaka u proizvodnji hrane, uz dobru poljoprivrednu sezonu, odrazilo se na stabilizaciju cena prerađene hrane u drugoj polovini 2023. godine, dok su cene voća i povrća od juna do decembra kumulativno snižene za oko 10 odsto.

Cene energenata su, pod uticajem pojeftinjenja naftnih derivata od 3,9 odsto, na mesečnom nivou, prvi put nakon jula, snižene za 1,3 odsto a međugodišnje posmatrano, rast cena energenata u decembru bio je veći od ukupne inflacije i iznosio je 8,7 odsto.

Cene proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije su, međugodišnje posmatrano, nastavile da usporavaju rast, 6,5 odsto, dok je njihova mesečna dinamika, 0,5 odsto, bila opredeljena sezonskim poskupljenjem obuće i odeće, kao i pojedinih usluga.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u decembru prošle godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama rekreacija i kultura i to 1,2 odsto, oprema za stan i tekuće održavanje 1,0 odsto, odeća i obuća 0,9 odsto, zdravlje, 0,5 odsto i komunikacije 0,3 odsto.

"Kod hrane, alkoholnih i bezalkoholna pića, kao i duvana, zatim restorana i hotela zabeleženo je poskupljenje za po 0,2 odsto, kod stanovanja, vode, struje, gasa i ostalih goriva 0,1 odsto. Pad cena zabeležen je kod transporta i iznosio je 1,6 odsto", saopštili su iz RZS-a.

NBS: Inflacija će nastaviti da usporava

U Narodnoj banci očekuju da će se i u narednom periodu nastaviti smanjenje međugodišnje inflacije, da će ona nastaviti da usporava i u granice cilja bi trebalo da se vrati sredinom ove godine, a zatim da se krajem 2024. približi centralnoj vrednosti cilja od 3,0 odsto.

Takvom kretanju će, dodaju iz NBS, doprineti efekti dosadašnjeg zaoštravanja monetarnih uslova, usporavanje uvozne inflacije, kao i očekivani dalji pad inflacionih očekivanja.

image