Ekonomija

Nemačke kompanije u "depresiji": Poslovno raspoloženje se dodatno pogoršalo u januaru

Indeks koji meri poslovno raspoloženje nemačkih kompanija je u januaru pao na 85,2 poena sa decembarskih 86,3 poena
Nemačke kompanije u "depresiji": Poslovno raspoloženje se dodatno pogoršalo u januaru© Savvapanf Photo © / Sanja - stock.adobe.com

Poslovno raspoloženje u Nemačkoj se dodatno pogoršalo u januaru, zaključak je najnovijeg, danas objavljenog izveštaja Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Indeks koji meri poslovno raspoloženje nemačkih kompanija je u januaru pao na 85,2 poena sa decembarskih 86,3 poena, navodi se na veb stranici IFO.

Nemačke firme su bile manje zadovoljne trenutnim poslovanjem u odnosu na decembar i više skeptične povodom razvoja svog poslovanja u narednih šest meseci.

Vrednost ovog indeksa je porasla u proizvodnji, ali značajno pala u sektoru usluga gde su kompanije nezadovoljne pre svega sadašnjom situacijom, ali i izgledima za budućnost.

Veliki pesimizam vlada i u sektorima trgovine i građevinarstva.
Nemačka privreda je "zaglavljena u recesiji", ističe minhenski Institut za ekonomska istraživanja.

"Očekivali pozitivan prvi kvartal, ali sa ovim pristiglim podacima sada izgleda kao da bi to mogla biti negativna stopa rasta", rekao je predsednik IFO Klemens Fuest za "Blumberg televiziju", pripisujući slab učinak iznenađujuće slabom rezultatu u sektoru usluga.

Nakon što se ekonomija smanjila između oktobra i decembra, rezultati čine prvu recesiju od pandemije "vrlo verovatnom".

Sumorna prognoza za prvi kvartal

Iako je prošle godine za dlaku izbegla tu sudbinu, Nemačka i dalje pati od slabe globalne potražnje i posledica energetske krize. Računa se na oporavak potrošnje, ali podaci o aktivnostima privatnog sektora u sredu daju sumornu sliku. Bundesbanka očekuje rast 2024. godine — ali samo za 0,4%.

"Potrošači ne troše, iako im prihodi rastu. Možda će se to promeniti tokom godine, ali može da znači i da potrošači osećaju sve veću neizvesnost u vezi sa svojom ekonomskom situacijom, pa bi mogli bi da se uzdrže od potrošnje i da uštede više", rekao je Fuest.

Očekuje se odluka Evropske centralne banke o troškovima pozajmljivanja, a prognoze su da će referentna kamata ostati na 4% treći put zaredom.

"Kao pozitivni izgledi mogao bi biti pad kamatnih stopa u drugoj polovini godine i rast plata, ali čini se da sve to ne uliva mnogo poverenja. Tako da su izgledi za prvi kvartal svakako", rekao je Fuest.

image