Svet

Najnepopularniji kancelar svih vremena: Većina Nemaca želi da Šolc ode sa svoje pozicije

Čak 64 odsto ispitanika izjavilo je tokom ankete da bi Šolc trebalo da napusti svoju funkciju i da je preda ministru odbrane Borisu Pistorijusu
Najnepopularniji kancelar svih vremena: Većina Nemaca želi da Šolc ode sa svoje pozicije© Tanjug/AP/Markus Schreiber

Podrška javnosti nemačkom kancelaru Olafu Šolcu pala je na rekordno nizak nivo, izvestio je u ponedeljak "Bild", pozivajući se na novo istraživanje koje je sproveo nemački Institut za ispitivanje javnog mnjenja INSA.

Skoro dve trećine Nemaca želi da on podnese ostavku pre sledećih saveznih izbora, zakazanih za oktobar 2025, pokazuju podaci.

Čak 64 odsto ispitanika izjavilo je za INSA-u da bi Šolc trebalo da napusti svoju funkciju i da je preda ministru odbrane Borisu Pistorijusu. Manje od četvrtine Nemaca se protivilo tom stavu.

Šolc bi takođe izgubio izbore od bilo kog od svojih glavnih rivala, pokazala je anketa.

Samo 23 odsto Nemaca bi podržalo aktuelnog kancelara protiv Fridriha Merca, lidera opozicione CDU. 

Ukoliko bi se Šolc suočio sa Markusom Zederom, liderom Hrišćanske socijalne unije – tradicionalnog saveznika CDU u Bavarskoj – Zeder bi obezbedio čistu pobedu sa 36 odsto prema 20 odsto.

Zeder je poznat po svojoj kritici Šolcove politike. U novembru je upozorio da je Nemačka u "ozbiljnoj krizi".

Šolc već duže vreme gubi podršku javnosti. Početkom decembra, anketa Jugov pokazala je da 74 odsto Nemaca veruje da on loše obavlja posao kao kancelar, a samo 20 odsto vidi njegov pozitivan učinak.

"Bild" je u ponedeljak opisao Šolca kao "najnepopularnijeg kancelara svih vremena".

image