Ekonomija

Put u recesiju: Nemačka industrija u padu šesti mesec zaredom

Nemačka je 2023. najverovatnije završila u recesiji, prvom od vremena pandemije virusa korona, dok analitičari pokušavaju da utvrde da li se nemačka ekonomija smanjila drugi kvartal zaredom
Put u recesiju: Nemačka industrija u padu šesti mesec zaredomGetty © Sean Gallup

Nemačka industrijska proizvodnja neočekivano je opala tokom novembra, čime su naglašeni problemi sa kojima se suočava najveća privreda u Evropskoj uniji.

Proizvodnja se smanjila za 0,7 odsto u odnosu na oktobar, navodi "Blumberg". Reč je o šestom mesecu zaredom da je došlo do pada, koji je iznenadio analitičare tog portala, pošto su oni previđali rast od oko 0,3.

Nemačka je 2023. najverovatnije završila u recesiji, prvom od vremena pandemije virusa korona, dok analitičari pokušavaju da utvrde da li se nemačka ekonomija smanjila drugi kvartal zaredom.

Proizvođači, koji predstavljaju kičmu nemačke privrede, muče se sa visokim cenama energenata, visokim kamatnim stopama i ekonomskom usporenju u Kini.

Podaci su objavljeni dan nakon informacija da su narudžbine u fabrikama manje nego što je očekivano. 

Dodatno, nemačka vlada se suočava sa ograničenjima kada je reč o novim investicijama, dok su železnički radnici u štrajku.

image