Ekonomija

Upozorenje ekonomiste autora "Crnog labuda": Rast duga SAD liči na "spiralu smrti"

Autor čuvene knjige "Crni labud" o posledicama nepredvidivih događaja na svetsku ekonomiju rekao je da američki deficit raste do te mere da bi bilo potrebno čudo da bi se popravila šteta
Upozorenje ekonomiste autora "Crnog labuda": Rast duga SAD liči na "spiralu smrti"© AdobStock

Sjedinjene Američke Države se suočavaju sa rastom dugova koji podsećaju na "spiralu smrti", izjavio je libansko-američki ekonomista Nasim Nikolas Taleb.

Autor čuvene knjige "Crni labud" o posledicama nepredvidivih događaja na svetsku ekonomiju rekao je da američki deficit raste do te mere da bi bilo potrebno čudo da bi se popravila šteta.

"Sve dok imate Kongres koji nastavlja da povećava limit zaduženja i sklapa poslove jer se boji posledica ispravnih odluka, to je politička struktura političkog sistema, na kraju ćete imati spiralu duga. A spirala duga je poput spirale smrti", upozorio je Taleb, prenosi "Blumberg".

Taleb je definisao rastući teret duga kao "beli labud", rizik koji je verovatniji od iznenadnog događaja "crnog labuda". Iako nije identifikovao konkretne rezultate na tržištima, rekao je da "beli labudovi" uključuju i američki deficit i ekonomiju koja je daleko podložnija šokovima nego prethodnih godina.

Razlog za to je, kako je rekao, taj što je svet zbog globalizacije daleko više međusobno povezan, a problemi u jednom regionu mogu da rikošetiraju širom sveta.

Bivši ministar finansija, Robert Rubin, takođe je nedavno, rekao je da je najveća svetska ekonomija u "užasnoj poziciji" u pogledu njenih federalnih deficita, dok je potpredsednik "Blek Roka" Filip Hildebrand upozorio da bi svako neizvršenje obaveza moglo ugroziti dolar kao globalnu valutu.

Američki državni dug je krajem 2023. godine prvi put u istoriji premašio 34 biliona dolara.

image