Svet

Američka ministarka finansija: Državni dug od 34 biliona dolara je zastrašujući

Da bi se rešio problem nacionalnog duga, moraju se uložiti maksimalni napori, uključujući i Kongres i predsedničku administraciju Sjedinjenih Država, navela je ministarka finansija SAD
Američka ministarka finansija: Državni dug od 34 biliona dolara je zastrašujući© Alex Wong/Getty Images

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je da je veličina spoljnog duga SAD od 34 biliona dolara zastrašujuća, prenosi TASS.

"Ako govorimo o apsolutnoj cifri nacionalnog duga od 34 biliona dolara, to je zastrašujuća cifra. Ali, smatram da je državni dug SAD trenutno pod kontrolom", kazala je Jelen na događaju koji je organizovao Čikaški ekonomski klub

Prema njenim rečima, uprkos kolosalnom spoljnom dugu, troškovi njegovog servisiranja su izuzetno niski, uprkos povećanom odnosu prema BDP-u.

Da bi se rešio problem nacionalnog duga, prema njenim rečima, moraju se uložiti maksimalni napori, uključujući i Kongres i predsedničku administraciju Sjedinjenih Država, jer zemlja doživljava promenu demografije, uključujući i starenje stanovništva.

"Sada, ako su kamatne stope povišene već duže vreme, uključujući i zbog demografije zemlje i starenja stanovništva, zaista moramo da preduzmemo korake kako bismo osigurali da se naši deficiti smanje i ostanu na kontrolisanim nivoima. I potreban nam je Kongres i administracija da rade na tome. Takođe, mislim da je važno ulagati u našu privredu. Nema ništa loše u tome", ocenila je.

Državni dug SAD je 3. januara premašio 34 biliona dolara, što je postao rekord. 

Veliki strani kupci državnih obveznica SAD, poput Kine, Japana, Južne Koreje i evropskih zemalja, već su smanjili svoja ulaganja u njih. Prema mišljenju "Roskongresa", američki državni dug biće glavna pretnja globalnoj ekonomiji 2024.

image