Ekonomija

Američki dug vrtoglavo raste: Ovim tempom do 2027. premašiće 50 biliona dolara

Amerikanci su uspeli da, za samo 12 nedelja, nakrcaju dodatnih hiljadu milijardi, odnosno novi bilion duga
Američki dug vrtoglavo raste: Ovim tempom do 2027. premašiće 50 biliona dolara© blackday - stock.adobe.com

Dug američke vlade po prvi put je premašio 34 biliona dolara. Podaci koje je objavilo Ministarstvo finansija pokazuju da je ukupni neizmireni javni dug porastao na 34,001 bilion dolara 29. decembra. Ta cifra predstavlja ukupan iznos neotplaćenih zajmova američke savezne vlade akumuliranih tokom istorije nacije.

Amerikanci su uspeli da nakrcaju dodatnih hiljadu milijardi, odnosno novi bilion duga, za samo 12 nedelja! 

Ukoliko nastave ovim tempom, da se kvartalno zadužuju za dodatnih bilion dolara, dug SAD bi u 2027. godini mogao da premaši 50 biliona dolara! A, možda i pre.

Za samo tri meseca nakon što je američki državni dug premašio 33 triliona dolara, pošto je budžetski deficit, odnosno razlika između onoga što vlada troši i onoga što se sliva u budžet u vidu poreza dodatno ekstremno porastao, SAD su se zadužile dodatnih bilion dolara.

Predsednica američkog Komiteta za odgovorni federalni budžet Maja Mekginis je ovu brojku nazvala "zaista depresivnom". Kako prenosi Si-En-En, ona je rekla da Amerika jednostavno ne može da prestane sa zaduživanjem iako je nivo duga opasan kako za njenu privredu, tako i za nacionalnu bezbednost SAD.

Koliko bi situacija mogla biti ozbiljna najbolje govori statistika, koja pokazuje da je 1981. godine javni dug Amerike prvi put dostigao bilion dolara, a da bi stigao do sledećeg biliona bilo je potrebno pet godina. Dalje je tokom ekonomske krize 2009. dostigao 11,5 biliona, a potom je dobio ubrzanje neviđenih razmera.

Pandemiju je Amerika dočekala sa dugom od 23 milijardi, a iz nje je "izašla" sa 26 biliona. Zaduživanje se nastavilo i dalje, pa je u prvom kvartalu 2022. godine dug dostigao 30 biliona, čime su apsolutno premašeni svi rekordi koji su do tada uopšte bili zamislivi. Dubioza se, međutim, nastavila i od četvrtog kvartala 2023. godine, za samo 12 nedelja, američki dug je porastao za novih bilion dolara i dostigao 34 biliona!

Rast državnog duga u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama izaziva sve veću zabrinutost zbog naglog rasta kamatnih stopa koji povećava cene servisiranja duga.

Mnogo veći problem od visine duga postaju kamate, koje su već "narasle" preko hiljadu milijardi. To, inače, nije trošak otplate duga, već samo godišnji trošak kamata. To je kao da plaćate samo troškove finansiranja na računu za kreditnu karticu i ne plaćate ništa u odnosu na dug. A kamata na američku kreditnu karticu brzo se približava iznosu od dva biliona dolara godišnje.

Savezna vlada možda uskoro neće moći da plati svoje račune, jer se finansijska situacija rapidno pogoršava. Servisiranje duga postaje sve skuplje, a kako je dug sve veći, to stvara i sve veći problem.

Fondacija Piter Dži Piterson tvrdi da američka vlada troši dve milijarde dolara dnevno samo na otplatu kamata na dugove. Oni navode da će Vlada Sjedinjenih Američkih Država u roku od 10 godina potrošiti više novca na otplatu kamata nego što tradicionalno ukupno troši na istraživanje, razvoj, infrastrukturu i obrazovanje.

image