Ekonomija

Inflacija u evrozoni pala, investitori se nadaju smanjenju kamatnih stopa

Bazna inflacija, koja ne računa cene hrane i energenata, usporila u odnosu na prethodni mesec
Inflacija u evrozoni pala, investitori se nadaju smanjenju kamatnih stopaGetty © Thomas Lohnes / Stringer

Inflacija u evrozoni smanjila se u januaru, što je podstaklo nade investitora da će Evropska centralna banka (ECB) uskoro smanjiti kamatne stope.

Inflacija je smanjena na 2,8 odsto sa 2,9 odsto u decembru, kada je skočila sa 2,4 odsto u prethodnom mesecu, pokazuju preliminarni podaci Eurostata, agencije za statistiku EU.

Očekuje se da će inflacija "šetati" tokom prvog dela godine, pošto različiti jednokratni efekti kao što su povećanje poreza i ukidanje energetskih subvencija utiču na godišnje obračune.

Generalno, navodi "Politiko", situacija se poboljšava, iako postepeno. Ne računajući nestabilne cene hrane, alkohola, duvana i energenata, (bazna) inflacija je usporila na 3,3 odsto sa 3,4 odsto u decembru. To je najniži nivo u skoro dve godine.

Međutim, cene usluga, gde je pritisak na plate obično lakše uočiti, nisu uspele da se pomere u januaru, ostajući stabilne na četiri procenta. Zvaničnici ECB su više puta upozoravali da bi solidan rast plata mogao da uspori dalji napredak u vraćanju na cilj od dva procenta inflacije.

Investitori se sada nadaju da će ECB možda odlučiti da u drugom kvartalu smanji kamatne stope, iako ekonomija evrozone jedva da je nešto porasla u proteklih šest kvartala.

image