Ekonomija

Šef nemačkog industrijskog udruženja osudio Šolcovu energetsku politiku: Apsolutno je toksična

Zigfrid Rusvurm je rekao da nemački biznis podržava zelenu tranziciju, ali da ministri nisu uspeli da objasne kompanijama "šta se dešava kada vetar ne duva i sunce ne sija"
Šef nemačkog industrijskog udruženja osudio Šolcovu energetsku politiku: Apsolutno je toksičnawww.globallookpress.com © Ren Pengfei

Lider glavnog nemačkog industrijskog udruženja Saveza nemačkih industrijalaca (BDI), Zigfrid Rusvurm, osudio je energetsku politiku Vlade Nemačke pod vođstvom Olafa Šolca i označio je kao "apsolutno toksičnu".

Rusvurm je izjavio za "Fajnenešel tajms" (FT) da je nemački klimatski plan "dogmatičniji" nego plan u bilo kojoj drugoj zemlji koju poznaje.

Ova izjava je znak pada poverenja nemačke industrije u kancelara Šolca i njegovo upravljanje privredom, navodi FT.

"Niko danas ne može sa sigurnošću da kaže kako će naše snabdevanje energijom izgledati za sedam godina i zato niko ne zna koliko će tada biti visoke cene energenata u Nemačkoj", naveo je Rusvurm.

On je dodao da je ta situacija "apsolutno toksična" za kompanije koje moraju da donose investicione odluke.

Industrijski lideri Nemačke su se dugo žalili na klimatsku politiku Šolcove vlade, govoreći da su njeni ciljevi preambiciozni.

Rusvurm je rekao da nemački biznis podržava zelenu tranziciju, ali da ministri nisu uspeli da objasne kompanijama "šta se dešava kada vetar ne duva i sunce ne sija".

On se požalio da i dalje nije jasno kako Nemačka može da stvori pouzdane rezervne kapacitete energije.

image