Ekonomija

Dobra vest za bivše radnike u preduzećima u restrukturiranju: Vlada odobrila da im se poveže staž

Biće povezan staž osiguranja bivšim zaposlenima u subjektima privatizacije i preduzećima za osobe sa invaliditetom koja su na dan 13. avgusta 2014. godine u poslovnom imenu imala oznaku "u restrukturiranju"
Dobra vest za bivše radnike u preduzećima u restrukturiranju: Vlada odobrila da im se poveže stažGetty

Vlada Srbije usvojila je danas Zaključak o saglasnosti za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje posebnim kategorijama zaposlenih i bivših zaposlenih, odnosno bivšim radnicima u subjektima privatizacije i preduzećima za osobe sa invaliditetom koja su bila u procesu restrukturiranja.

Na osnovu ovog dokumenta, u 2024. godini, pod istim uslovima kao i u periodu od 2015. godine, uključujući i 2023. godinu, biće povezan staž osiguranja bivšim zaposlenima u subjektima privatizacije i preduzećima za osobe sa invaliditetom koja su na dan 13. avgusta 2014. godine u poslovnom imenu imala oznaku "u restrukturiranju", saopšteno je iz Vlade Srbije.

Staž će biti povezan i bivšim zaposlenima koji su utvrđeni kao višak po Programu vlade, koji ne mogu da ostvare pravo na novčanu naknadu kod Nacionalne službe za zapošljavanje u trajanju do dve godine, jer im poslodavac nije uplatio doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje za ceo period rada.

Takođe, staž će se povezati i zaposlenima u subjektima privatizacije i preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom koji u 2024. godini ispunjavaju uslove za penziju i kojima po tom osnovu prestaje radni odnos.

U 2023. godini staž nije povezan za 9.980 bivših zaposlenih u 59 subjekata.

image