Srbija i Balkan

Gulan: "Rajska banja" kap u moru, imovina 1.358 srpskih preduzeća već nelegalno privatizovana

To nije dozvoljeno i nije moglo da se radi zakonski, ali je sve već urađeno – privatizovano je 80 do 90 odsto katastarskih parcela i njiva
Gulan: "Rajska banja" kap u moru, imovina 1.358 srpskih preduzeća već nelegalno privatizovanawww.globallookpress.com © © Agron Beqiri

Analitičar i član Naučnog društva ekonomista Srbije Branislav Gulan smatra da je prisvajanje objekata u kompleksu "Rajska banja" u Banjskoj od strane tzv. Kosovske agencije za privatizaciju samo kap u moru onoga šta se dešava sa srpskom imovinom na Kosovu i Metohiji.

Gulan navodi podatke po kojima je imovina 1.358 srpskih preduzeća na Kosmetu već privatizovana, a kako ističe, Srbija je tokom tri decenije na KiM uložila 17,6 milijardi dolara.

"Uzurpirano je milion katastarskih parcela, milion hektara njiva ima na KiM, a od toga je 80 odsto privatizovano. To nije dozvoljeno i nije moglo da se radi zakonski, ali je sve već urađeno, već je privatizovano 80 do 90 odsto. Očigledno je da je obavljena privatizacija nelegalna, legalizuje se etničko čišćenje 150.000 proteranih Srba i drugih nealbanaca", naveo je Gulan.

On napominje i da je privatizacija na Kosmetu maskirana u zakup od 99 godina, što, kako kaže, nije legalno i ne bi smelo da proizvede bilo kakve pravne posledice za Srbiju i njene organe.

"Oni čija je imovina privatizovana na 99 godina moći će da vode sporove, a pitanje je da li će se to rešiti. To može samo bilateralnim razgovorima i da nam ti koji nam to rešavaju budu prijatelji. Sve Srbija nekad može da dobije na sudu, kada naši prijatelji budu odlučivali po pravdi i pravima", kaže Gulan.

Dodaje da se u Srbiji tvrdi da ona ima papire za svaki šraf na Kosmetu, ali da se to sada vodi kao imovina "nepriznate države u svetu".

"U Srbiji se tvrdi da ona ima papire za svaki šraf na KiM, za svaku mašinu, svaki kvadratni metar svoje imovine, svaki komad svoje imovine. To mi pričamo, ali to je sada kosovska imovina, te nepriznate države u svetu", zaključio je Gulan.

image