Ekonomija

Stambena kriza u Londonu: Mesečna kirija i viša od 2.500 dolara

Rente su porasle za 10,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a najveći rast kirija zabeležen je u opštini Brent
Stambena kriza u Londonu: Mesečna kirija i viša od 2.500 dolaraGetty © Rasid Necati Aslim/Anadolu Agency

Troškovi iznajmljivanja stanova u Londonu skočili su munjevitom brzinom od početka godine i porasli i do 200 funti mesečno u februaru, pokazuju zvanični podaci u izveštaju koji naglašava razmere stambene krize u prestonici.

Rente su porasle za 10,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a najveći rast kirija zabeležen je u opštini Brent, saopštila je u sredu Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS).

Prosečna kirija je dostigla iznos od 2.000 funti (2.539,5 dolara) mesečno u Londonu. 

Brojke pokazuju da se podstanari i dalje suočavaju sa pritiskom na svoje finansije čak i kada šira kriza troškova života počinje da bledi. To će verovatno potkopati već ograničenu podršku konzervativnoj vladi premijera Rišija Sunaka među mlađim generacijama uoči opštih izbora koji se očekuju kasnije ove godine.

Kriza koja pogađa stanodavce bila je posebno akutna u prestonici, gde ograničena ponuda zadovoljava rastuću potražnju. Jedno ranije istraživanje objavljeno početkom nedelje pokazalo je da se populacija Londona oporavila nakon što je takozvana "trka za prostorom" naterala ljude da se sele iz urbanih područja tokom pandemije.

Brent je u februaru zabeležio povećanje zakupnina od 20 odsto, dok su Ajlington, Grinič, Saton i Vestminster, među londonskim opštinama, pretrpele dvocifrena povećanja.

"Brent je zabeležio najveći godišnji rast zakupa od svih lokalnih oblasti, a Melton najniži, dok su cene zakupa bile najviše u Kensingtonu i Čelsiju, a najniže u Damfrisu i Galoveju", rekao je Met Korder, zamenik direktora ONS-a za cene.

image