Ekonomija

Nemačku čeka drastično poskupljenje struje od 1. januara

Očekivano poskupljenje će u nekim oblastima iznositi i do 130 odsto
Nemačku čeka drastično poskupljenje struje od 1. januarawww.globallookpress.com © Hauke-Christian Dittrich/dpa

U Nemačkoj će od 1. januara 2023. godine nastupiti drastična poskupljenja struje, koja će u nekim slučajevima iznositi i 130 odsto od prethodne cene.

Različiti izvori ukazuju da će poskupljenje u proseku iznositi 60,5 odsto, odnosno 54 odsto, ali će ono drastično varirati od oblasti do oblasti.

Tako, stanovnici Minhena, gde je cena struje iznosila 25 centi, istu količinu struje će od januara plaćati 61,9 centi, dok će cena struje u Kelnu od sledeće godine iznositi 55 centi, što predstavlja poskupljenje od 130 odsto.

Prosečna cena struje u Nemačkoj trenutno iznosi 32,7 centi po kilovat satu, ukazuje "Dojče vele" na srpskom.

Sunovratni rast cena gasa, izazvan sankcijama koje je EU uvela Rusiji od početka vojne operacije u Ukrajini, smatra se jednim od glavnih razloga za najavljeno poskupljenje.

Poskupljenje proizvodnje struje u gasnim elektranama utiče i na cene struje iz drugih tipova elektrana, budući da tzv. Merit order princip EU  podrazumeva da najskuplja elektrana koja je neophodna za pokrivanje potražnje u datoj zemlji utiče na cenu struje, dodaje nemački medij.

Nemačka vlada je u petak donela najavljeni nacrt za niz mera kojima se ograničava cena gasa i struje u zemlji. Ministar ekonomije Nemače Robert Habek očekuje da bi Bundestag i Bundesrat mogli da mere ozakone do sredine decembra.

U nacrtu zakona se navodi da će domaćinstva i mala preduzeća plaćati osnovnu kvotu struje od 80 odsto potrošnje iz prethodne godine dobijati po fiksnoj bruto ceni od 40 centi po kilovat satu, a ostatak po tržišnoj ceni.

Industrijske firme će dobijati garantovanu neto cenu od 13 centi po kilovat satu za osnovnu kvotu od 70 odsto potrošnje 2021. godine.

Ograničenja će važiti do aprila 2024. godine, i biće delimično finansirano oporezivanjem 90 odsto tzv. dodatnog profita koji firme ostvaruju na tržištu električne energije usled visokih cena struje na berzi.

image